• Buradasın

    Katarakta hangi vitamin iyi gelir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Katarakt riskini azaltmak veya ilerlemesini yavaşlatmak için bazı vitaminler önerilmektedir:
    • A vitamini: Havuç, tatlı patates ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunur 13.
    • C vitamini: Biber, turunçgiller, orman meyveleri ve brokolide bulunur 14.
    • E vitamini: Badem, ıspanak ve tatlı patateste bulunur 13.
    • Lutein ve zeaksantin: Ispanak, brokoli, mısır ve lahanada bulunur 15.
    Ayrıca, omega-3 içeren balık ve deniz ürünleri de katarakt riskini azaltabilir 15.
    Vitaminlerin genel göz sağlığı için takviye olarak da alınabileceği, ancak herhangi bir göz şikayetinde mutlaka bir göz doktoruna başvurulması gerektiği belirtilmiştir 3.
    Katarakt hastalığının ilaçla tedavisi mümkün değildir, tek çözüm cerrahi operasyondur 2.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Hangi vitamin ne işe yarar?

    Bazı vitaminlerin işlevleri: A Vitamini: Görme, büyüme, üreme, kan yapımı ve bağışıklık sistemi için gereklidir. C Vitamini: Bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyonlara karşı korur, kolajen üretimini destekler. B12 Vitamini: Hücre üretimi, sinir sistemi sağlığı ve DNA oluşumu için önemlidir. D Vitamini: Kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur, kalsiyum-fosfor dengesini düzenler. E Vitamini: Hücre zarlarını oksidatif hasardan korur, antioksidan etkisi vardır. Vitaminler, suda veya yağda çözünmelerine göre iki grup altında toplanır. Suda çözünen vitaminler: C vitamini, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12. Yağda çözünen vitaminler: A, D, E ve K. Vitaminlerin eksikliği kadar fazlalığı da sağlık sorunlarına yol açabilir; bu nedenle doktor kontrolünde alınması önerilir.

    Hangi besinlerde hangi vitaminler var tablosu?

    Bazı besinlerde bulunan vitaminler aşağıdaki tabloda listelenmiştir: Yağda Çözünen Vitaminler: - A Vitamini: Karaciğer, süt, yumurta sarısı, havuç, kabak, kırmızı biber, tatlı patates, ıspanak. - D Vitamini: Güneş ışığı, süt, yumurta sarısı, yağlı balık, mantar. - E Vitamini: Badem, fındık, ıspanak, avokado, tatlı patates, ayçiçeği yağı, zeytinyağı, tofu, kabak çekirdeği. - K Vitamini: Brokoli, lahana, kıvırcık lahana, ıspanak, pazı, marul, brüksel lahanası, tere ve sarımsak. Suda Çözünen Vitaminler: - B1 Vitamini: Pirinç, buğday, yulaf, mercimek, fındık, somon ve domuz eti. - B2 Vitamini: Peynir, süt, kırmızı et, yağlı balıklar, kümes hayvanları, karaciğer ve böbrek. - B3 Vitamini: Tavuk, somon, sığır eti, mantar, patates, yer fıstığı ve avokado. - C Vitamini: Portakal, limon, mandalina, greyfurt, kivi, çilek, kırmızı biber, brokoli, lahana, domates, ıspanak.