Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Diyet yapınca kemiklerin kırılma riskinin artmasının birkaç nedeni vardır:
- Yetersiz kalsiyum alımı: Sağlıklı beslenmeme durumunda kalsiyum eksikliği, kemiklerin zayıflamasına ve erken kemik kaybına yol açabilir 13.
- Rafine karbonhidrat ve şeker tüketimi: Aşırı rafine karbonhidratlar ve şeker, kan şekerini yükselterek metabolik işlev bozukluğu yaratır ve osteoporoz riskini artırır 1.
- Yüksek sodyumlu gıdalar: Yüksek sodyum tüketimi, kalsiyumun idrar yoluyla atılmasını artırarak kemik mineral yoğunluğunu azaltabilir 1.
- Düşük vücut kütlesi: Aşırı kilo kaybı, kemiklere uygulanan toplam ağırlığı azaltarak kemiklerin daha kolay kırılmasına neden olabilir 2.
Kemik sağlığını korumak için dengeli bir diyet ve yeterli miktarda kalsiyum, D vitamini ve protein alımı önemlidir 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: