Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Diyabette ayak muayenesi, diyabetli bireylerin ayak sağlığını korumak ve olası komplikasyonları önlemek için düzenli olarak yapılmalıdır 13. Muayene şu adımları içerir:
- Kendi Kendine Muayene: Ayaklar ve parmak araları, her gün hasta veya bir yakını tarafından kırmızılık, şişlik, kesi ve nasırlar açısından gözlenmelidir 13. Ayak tabanının her bölgesinin rahatlıkla görülebilmesi için ayna kullanılmalıdır 1.
- Ayak Temizliği: Ayaklar, her gün ılık suda 5-10 dakika bekletildikten sonra, tahriş etmeyen bir sabunla yıkanarak temizlenmelidir 1. Uzun süreli ayak banyolarından kaçınılmalıdır 1.
- Ayak Sıcaklığı ve Isının Korunması: Ayaklar, her gün elle kontrol edilmeli ve hararet varsa istirahat ettirilmelidir 1. Ayak tabanının çeşitli noktalarına parmak ile basınç uygulayarak derin hassasiyet kontrolü yapılmalıdır 1.
- Ayakkabı Seçimi ve Kullanımı: Ayakkabılar, başparmak kısmı geniş, deri olmalı ve ayakkabı ucuna değmemelidir 13. Ayakkabıların içi haftada bir kere ıslak sabunlu bez ile silinmeli ve mutlaka kurulanmalıdır 1.
- Ülser Bakımı: Diyabetik ayak ülseri gelişmişse, bakım daha kapsamlı olup, sabunlu su ile yıkama, lokal antiseptik uygulama ve yaralı ayağın yükseltilmesi gibi öneriler içerir 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: