Antibiyotik duyarlılık testi, genellikle şu yöntemlerle yapılır: Disk Difüzyon Yöntemi: Test edilecek bakteri, MHA (Müeller-Hinton Agar) besiyerinde saf olarak üretilir. Agardan alınan koloni, MHB (Müeller-Hinton Broth) veya TSB (Tryptone Soya Broth) içinde süspanse edilir. Süspansiyon, 0.5 McFarland standart çözeltisi esas alınarak yapılır. 0.1 ml kültür, MHA'ya ilave edilir ve cam baget veya steril bir svap ile besiyerinin tüm yüzeyine yayılır. Seçilen antibiyotik diskleri agar üzerine yerleştirilir ve 37°C'de 18-24 saat inkübasyona bırakılır. İnkübasyon sonucunda diskler etrafında oluşan inhibisyon zonları çapı, mm cinsinden ölçülür. Tüp Dilüsyon Yöntemi: Antibiyotik, tüplerde 2 katlı sulandırılır. Üzerine yoğunluğu ayarlanmış bakteri kültüründen eşit miktarda ilave edilerek inkübasyona kaldırılır. Çıplak gözle üremenin saptanamadığı tüp, en düşük antibiyotik yoğunluğu (MIC) değerini verir. Agar Dilüsyon Yöntemi: Belirli miktarlarda antibiyotik, petrilerde hazırlanan besiyerine ilave edilir. Yoğunluğu ayarlanmış bakteri kültürlerinden besiyerlerine eşit miktarda ekimler yapılır. İnkübasyona kaldırılır. Üremenin tamamen engellendiği en düşük antibiyotik yoğunluğu, MIC değeri olarak saptanır. Testler, Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI) standartlarına uygun olarak yapılmalıdır.