Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Akciğer grafisinde verilen pozisyonlar, çekim yapılacak bölgeye ve hastanın genel sağlık durumuna göre farklılık gösterir 15. En yaygın kullanılan pozisyonlar şunlardır:
- Postero-anterior (PA) pozisyonu: Hasta göğsünü röntgen tablasına yaslar ve X ışını 180 cm mesafeden, dik açıyla arkadan öne doğru verilir 15.
- Anterior-posterior (AP) pozisyonu: Ayağa kalkamayacak hastalar için kullanılır; hasta röntgen tablasına sırtını yaslar ve X ışını önden arkaya doğru verilir 15.
- Lateral pozisyonu: Ayakta, hafif öne eğilerek çekilen bu yöntemde kollar yukarı kaldırılır ve X ışını, çekilecek bölgeye göre sağdan ya da soldan verilir 15.
- Lateral dekübit pozisyonu: Akciğer zarındaki sıvı birikmelerini saptamak amacıyla hasta yan yatarken çekilen özel bir görüntüleme tekniğidir 15.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: