Üzümün asmalarda hikayesi, yaklaşık 66 milyon yıl önce Hindistan'da üzüm çekirdeği fosilleri bulunmasıyla başlar. Üzümün hikayesinin bazı önemli aşamaları: Yerleşik hayata geçiş: Üzümün suyu, yerleşik hayata geçen atalar tarafından kaplarda saklanmış ve şarap üretilmiştir. Antik çağlar: Tarihte keşfedilen ilk şaraphaneler Gürcistan ve Mezopotamya'da bulunmuştur. Türkiye'de üzüm: Türkiye'de üzüm yetiştiriciliği ve şarap yapımı, yaklaşık 7000-8000 yıl öncesine dayanır. Modern dönem: Günümüzde Türkiye'de 1453 çeşit üzüm yetişmektedir, ancak şarap olarak sunulan maksimum 30-35 üzüm çeşidi vardır. Üzümün hikayesinde bazı önemli üzüm çeşitleri: Papaskarası: 1947'de Uluslararası Bağcılık ve Şarapçılık örgütünün asil şaraplık üzümler listesine giren bir çeşittir. Ağa Üzümü: Tamzara'da yetişen endemik bir üzüm türüdür. Çakal: Eski bir üzüm çeşidi olup, pembe kabukludur.