• Buradasın

    Tunç kafiye örnekleri nelerdir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Tunç kafiye örnekleri şunlardır:
    1. "Yokuşlar kaybolur çıkarız düze, Kavuşuruz sonu gelmez gündüze" (Necip Fazıl Kısakürek) 12. İlk dizedeki "düz" kelimesi, ikinci dizedeki "gündüz" kelimesinin içinde geçtiği için tunç kafiye oluşmuştur.
    2. "Derinden ağlarsa bir anam ağlar, Ciğerden koparsa yüreği dağlar" (Anonim) 12. "Ağla" kelimesi "dağla" kelimesinin içinde yer aldığından tunç kafiye vardır.
    3. "Bir eşek var idi zâif u nizâr, Yük elinden katı şikeste vü zâr" (Şeyhi) 13. "Zâr" kelimesi "nizâr" kelimesinin içinde geçtiği için tunç kafiye kullanılmıştır.
    4. "Bastığın yerleri toprak diyerek geçme tanı, Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı" (Mehmet Akif Ersoy) 12. "Tanı" kelimesi "yatanı" kelimesinin içinde yer aldığından dizeler arasındaki kafiye türü tunç kafiyedir.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Kafiye şeması ve kafiye düzeni aynı şey mi?

    Evet, kafiye şeması ve kafiye düzeni aynı şeyi ifade eder. Kafiye düzeni, dizelerin kafiyelere göre kendi aralarında gruplandırılması esasına dayanan şiirin ahenk unsurlarından biridir.

    Kafiye çeşitleri nelerdir?

    Kafiye çeşitleri şunlardır: 1. Yarım Kafiye: Mısra sonlarında tek (bir) sesin benzerliğine dayanan kafiye çeşididir. 2. Tam Kafiye: Mısra sonlarında bir sesli bir sessiz harfin benzerliğine dayanan kafiye çeşididir. 3. Zengin Kafiye: İkiden fazla sesin benzerliğine dayayan kafiyeye denir. 4. Tunç Kafiye: Kafiyeyi oluşturan sözcüklerden birinin diğerinin içinde yer almasına denir. 5. Cinaslı Kafiye: Sesteş sözcüklerin oluşturduğu kafiye çeşidine denir.

    Kafiye ve uyak arasındaki fark nedir?

    Kafiye ve uyak terimleri aynı şeyi ifade eder. Kafiye (uyak), en az iki mısra sonunda anlamları ve görevleri farklı, yazılışı aynı ekler arasındaki ses benzerliğidir.

    6 sınıf kafiye nedir?

    Kafiye (uyak), 6. sınıfta şiir bilgisi kapsamında öğrenilen bir terimdir ve dizelerin sonunda tekrarlanan, anlam ve görev bakımından farklı ek ve sözcükler arasındaki ses benzerliği olarak tanımlanır.

    Kafiye ve redif nedir örnek?

    Kafiye ve redif, şiirde ahengi sağlayan iki önemli unsurdur. Kafiye (uyak), dizelerin sonunda ses benzerliği olan kelimelerin kullanılmasıyla oluşur. Örnekler: - "Sular akıp gider, kalbim derin bir keder" (tam kafiye, "-er" sesleri benzer). - "Gökyüzüne baktım da, yıldızlar yanıp söndü da" (yarım kafiye, "-a" sesi benzer). Redif ise, aynı görevde bulunan ek veya kelimelerin dizelerin sonunda tekrar etmesiyle meydana gelir. Örnekler: - "Akar suyun sesiyle, buluşur gönül yine" ("-ile" eki redif). - "Gelirim sana, giderim bana" ("-na" eki ek redifi).

    4 çeşit kafiye nedir?

    Dört çeşit kafiye şunlardır: 1. Yarım Kafiye: Mısra sonlarında tek (bir) sesin benzerliğine dayanan kafiye çeşididir. 2. Tam Kafiye: Mısra sonlarında bir sesli bir sessiz harfin benzerliğine dayanan kafiye çeşididir. 3. Zengin Kafiye: İkiden fazla sesin benzerliğine dayayan kafiyeye denir. 4. Tunç Kafiye: Kafiyeyi oluşturan sözcüklerden birinin diğerinin içinde yer almasına denir.

    Kafiye nedir ve örnekleri?

    Kafiye, şiirde dizelerin sonunda bulunan, anlamca farklı ancak ses bakımından benzerlik gösteren kelimelerle sağlanan ahenk unsurudur. Örnekler: 1. "Sular akıp gider, Kalbim derin bir keder" dizesinde "-er" sesleri tam kafiye oluşturur. 2. "Gökyüzüne baktım da, Yıldızlar yanıp söndü da" dizesinde "-a" sesi yarım kafiyedir. 3. "Sensiz geçen her bahar, Yüreğimde bir ah var" dizesinde "-ahar" sesleri zengin kafiyedir. 4. "Gözlerime yaş, İçimdeki savaş" dizesinde "yaş" kelimesi, "savaş" kelimesinin içinde geçtiği için tunç kafiyedir. 5. "Niçin kondun a bülbül, Kapımdaki asmaya" dizesinde "asmaya" kelimesi cinaslı kafiye örneğidir.