Çatal bıçakla yemek yemek için şu adımlar izlenebilir: 1. Çatalın tutulması: Kontinental yöntemde çatal, kalem gibi tutulur; sapı başparmak ve işaret parmağın arasına dayanır, orta parmak ve başparmak çatalı sararken işaret parmağı çatalın üstünde durur. 2. Bıçağın tutulması: Amerikan tarzında, bıçak yalnızca kesme sırasında sağ ele alınır. 3. Kesme: Yemek çatalla sabit tutulurken, bıçak hafifçe ileri geri sürtülür. 4. Lokmanın ağza alınması: Kesme işlemi sonrası, sol elde bulunan çatal sağ ele aktarılır ve çatalın dişleri yukarı bakacak şekilde döndürülerek lokma ağza alınır. Çatal bıçakla yenebilecek bazı yiyecekler: Et: Çatal bıçakla yenir. Balık: Çatalla yenir, kılçığı elle ayrılır. Makarnalar: İtalyan yönteminde kaşık yan tutularak, klasik yöntemde ise bıçakla kesilerek çatalla yenir. Peynir: Çatalla yenir, kesilmesi gereken peynir çatalın kenarıyla kesilir. Sofra adabına göre, bıçak kullanılırken çatalın sol elde, çatal kullanılırken de bıçağın sağ elde tutulması gerekir.