Buradasın
Kapadokya'da çömlek yapımı nasıl yapılır?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Kapadokya'da çömlek yapımı şu adımlarla gerçekleşir:
- Hamur Hazırlığı: Avanos Dağları'nın eteklerinden ve Kızılırmak yataklarından toplanan yağlı ve yumuşak kil toprak elenir, suyla yoğrularak hamur haline getirilir 2. Hamurun kullanıma hazır hale gelmesi için bir hafta bekletilir 2.
- Şekil Verme: Hamura şekil vermek için çark veya kalıp yöntemi kullanılır 2. Çarkta, usta hamuru ayaklarıyla hızlandırdığı çarkına yapıştırır ve elleriyle bastırarak forma sokar 2.
- Zırhlama ve Perdahlama: Şekil verilen çömlekler, boyanarak süslenir ve deri sertliği kıvamına gelene kadar bekletilir 2. Ardından, sacdan bir aletle yüzey parlatılır 2.
- Kurutma: Çömlekler güneşe çıkarılarak nem atması sağlanır veya işlik odalarında bekletilir 2.
- Pişirme ve Sırlama: Kuruyan çömlekler, ev eşyası olarak tasarlanmışsa 1000°C, daha sert kaplar için 1400°C'de fırınlanır ve sırlanır 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: