Kapadokya'da çömlek yapımı şu adımlarla gerçekleşir: 1. Hamur Hazırlığı: Avanos Dağları'nın eteklerinden ve Kızılırmak yataklarından toplanan yağlı ve yumuşak kil toprak elenir, suyla yoğrularak hamur haline getirilir. 2. Şekil Verme: Hamura şekil vermek için çark veya kalıp yöntemi kullanılır. 3. Zırhlama ve Perdahlama: Şekil verilen çömlekler, boyanarak süslenir ve deri sertliği kıvamına gelene kadar bekletilir. 4. Kurutma: Çömlekler güneşe çıkarılarak nem atması sağlanır veya işlik odalarında bekletilir. 5. Pişirme ve Sırlama: Kuruyan çömlekler, ev eşyası olarak tasarlanmışsa 1000°C, daha sert kaplar için 1400°C'de fırınlanır ve sırlanır. Kapadokya'da çömlek yapımı için Avanos, birçok çömlek atölyesi bulunan uygun bir bölgedir.