• Buradasın

    Askıda Ekmeği kim başlattı?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Askıda ekmek uygulaması, ilk olarak İstanbul'da görülmüştür 23.
    Ancak, bu uygulamanın kökeni Osmanlı İmparatorluğu'na kadar uzanmaktadır 123.
    Günümüzde, uygulamanın başlatıcısı olarak öne çıkan bazı isimler şunlardır:
    • Zeynel Sabahattin Özgür: 10 yıl önce bir öğrenci grubunun ödevi olarak uygulamayı başlatmış ve sürdürmüştür 1.
    • Mustafa Güzel: 5 yıl önce kardeşleriyle birlikte açtığı fırında uygulamayı belediye ile ortaklaşa yürütmektedir 1.
    • Ahmed Alsayed Ali: Suriye'den Türkiye'ye ticaret yapmaya gelen bir fırıncı, dükkanında ücretsiz ekmek sepeti bulundurarak uygulamayı devam ettirmektedir 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Ekmek olayı nasıl başladı?

    Ekmek olayı, insanlık tarihinde buğday tanesinin keşfedilmesiyle başlamıştır. Yaklaşık 12 bin yıl önce Mezopotamya topraklarında insanlar, buğday tanelerinin filizlendiğini fark ettiler.

    Askıda ekmek ve buğday kampanyası kimin?

    Askıda ekmek ve buğday kampanyaları, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) tarafından başlatılmıştır. Askıda Ekmek Kampanyası, 2020 yılında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından başlatılmıştır. Askıda 9 Gülek Buğday Projesi ise 2025 yılında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından dar gelirli bireylere katkı sağlamak ve toplumsal dayanışmayı kuvvetlendirmek amacıyla başlatılmıştır.

    Askıda ekmeğin amacı nedir?

    Askıda ekmek uygulamasının amacı, ekonomik durumu yetersiz olan ihtiyaç sahiplerine, gururlarını incitmeden ekmek ve benzeri temel gıda ürünlerine erişim sağlamaktır. Bu uygulama şu şekilde gerçekleşir: Kişi ekmek almak için bir fırına gittiğinde, ihtiyacı kadar ekmek aldıktan sonra, ihtiyaç sahipleri için fazladan bir ekmek parası öder. Askıda ekmek uygulaması, Osmanlı dönemine kadar uzanan bir geçmişe sahiptir.

    Askıda ekmekte para nereye gidiyor?

    Askıda ekmek uygulamasında para, ihtiyaç sahipleri için askıya bırakılan ekmeklerin temin edilmesi amacıyla gider. Askıda ekmek uygulaması şu şekilde yapılır: Kişi ekmek almak için bir fırına gittiğinde, kaç ekmek aldıysa aldığı ekmekten bir fazlasının parasını öder. Fırın sahibi, fazladan alınan bu paranın karşılığında askıya bir ekmek asar. İhtiyaç sahibi vatandaşlar fırına geldiklerinde, ücret ödemeden ekmek alabilir. Bu uygulamada, hayır yapan kişi ve hayrı alan kişi birbirini görmez ve ihtiyaç sahibi kişilerin gururu incinmez.

    Askıda ekmek projesi MHP'nin mi?

    Evet, askıda ekmek projesi MHP'nin projesidir. Proje, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin çağrısıyla başlatılmıştır. Bahçeli, bir grup toplantısında "Hâli vakti yerinde her vatan evladı kendisine en yakın ekmek fırınına gitmeli. Eğer iki ekmek alacaksa üç ekmek parası ödemeli. Unutmayalım ki inancımız, ‘komşusu açken tok yatan bizden değildir’ esasına dayanmaktadır" diyerek bu kampanyayı duyurmuştur. Bahçeli'nin çağrısı üzerine MHP İstanbul teşkilatı ön ayak olarak bir kampanya başlatmıştır. Askıda ekmek projesi şu şekilde işlemektedir: Fırına gidildiğinde 2 ekmek parası ödenir ancak 1 adet ekmek alınır. Ekmekler satın alınırken "İki ekmek birisi askıda" denir. Fırın sahibi, müşteri gibi gelen kişinin için askıya, yani ekmeklerin biriktiği noktaya bir adet ekmek bırakır. Gün içinde ihtiyacı olan biri gelip "Askıda ekmek var mı?" diye sorduğunda, eğer askıda ekmek varsa bu kişi ekmeği herhangi bir ücret ödemeden alabilir.