Buradasın
Akdeniz Vapuru'nun hikayesi nedir?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Akdeniz Vapuru'nun hikayesinden bazıları şunlardır:
- 1890 yılında İngiltere’nin Glaskow kentinde Fair Field Ship Engine gemi yapım tezgahlarında Almanlar tarafından Oldenburg adı ile yaptırılmıştır 1.
- 1910 yılında Osmanlı Seyri-Sefain İdaresi tarafından satın alınarak “Akdeniz” adı verilmiştir 1.
- 26.2.1911 tarihinde eşi olan Karadeniz vapuru ile beraber İstanbul’a getirilmiştir 1.
- Bir süre posta seferleri yaptıktan sonra 10.10.1912 tarihinde Osmanlı Hükümetine devredilmiştir 1.
- 31.10.1912 tarihinde de Deniz Kuvvetlerine verilerek hastane gemisi yapılmıştır 1.
- Cumhuriyetin ilanından sonra 7.12.1953 tarihinde Türkiye Seyri-Sefain İdaresine devredilmiştir 1.
- Trabzon’a posta seferleri yaparken 1929 yılında Zonguldak limanında Aziz (Derya) kaptanın yönetiminde şanzımana bağlı iken solaganların etkisi ile şanziman rıhtımına sürterek batmıştır 1.
- Kurtarıldıktan sonra hizmet dışı edilerek 1930 yılında hurda olarak İtalyanlara satılmış ve Savona’ya götürülmüştür 1.
Ayrıca, 1935 yılının şubat ayında İzmir-Antalya gezisi sırasında ve bu gezinin dönüşünde Fethiye ve Marmaris’ten başlayıp İstanbul’da tamamlanan uzun Akdeniz ve Ege yolculuğunda kullanılmıştır 3.
1956’da teslim alınan lüks, hususi, birinci mevki, ikinci mevki toplam 96 kamaralı gemi, 1989’da yenilenmiş, ancak 2016’da sökülerek eritilmiştir 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: