• Buradasın

    12 Şubat'ta Kahramanmaraş'ın kurtuluşu nasıl oldu?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    12 Şubat 1920'de Kahramanmaraş'ın kurtuluşu, şehrin Fransız işgal güçlerine karşı 22 gün 22 gece süren bir direnişin ardından gerçekleşti 125.
    Kurtuluş süreci şu olaylarla özetlenebilir:
    • Sütçü İmam Olayı ve Bayrak Olayı: 31 Ekim 1919'da Sütçü İmam'ın Fransız kuvvetlerine ateş açması ve 27 Kasım'da Türk bayrağının kaleden indirilmesi, direnişi tetikledi 2.
    • Halkın Harekete Geçmesi: Ulu Cami imamı Rıdvan Hoca'nın "bayrağı dalgalanmayan ülkede cuma namazı kılınamaz" sözü üzerine halk, Fransızlara karşı harekete geçti 12.
    • Fransızların Geri Çekilmesi: 11 Şubat 1920'de Fransız General Kerret, yenilgiyi kabul ederek çekilme kararı aldı 5. 12 Şubat sabahı şehir, Fransız ve Ermeni güçlerden tamamen temizlendi 4.
    Kurtuluşun ardından, 5 Nisan 1925'te TBMM tarafından Maraş'a İstiklal Madalyası verildi ve 7 Şubat 1973'te şehrin adı "Kahramanmaraş" olarak değiştirildi 23.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    12 Şubat'ta ne oldu?

    12 Şubat tarihinde meydana gelen bazı önemli olaylar: 1920: Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri, Fransa hakimiyeti altındaki Kahramanmaraş'ı aldı. 1929: Stalin tarafından sürgün edilen eski savaş komiseri Troçki, İstanbul'a geldi. 1934: Avusturya'da iç savaş başladı. 1947: İngiltere, Hindistan'a bağımsızlık verdi. 1999: PKK lideri Abdullah Öcalan, İtalya'dan Türkiye'ye getirildi. Ayrıca, 12 Şubat 1870'te Utah'ta kadınlar oy kullanma haklarını elde etti ve 1879'da New York'un Madison Square Garden kapalı spor salonunda, Kuzey Amerika kıtasındaki ilk yapay buz pateni pisti açıldı.

    12 Subat Maraş'ın kurtuluşunda kimler savaştı?

    12 Şubat 1920'de gerçekleşen Maraş'ın kurtuluşunda Kuvâ-yi Milliye ve Maraş halkı savaşmıştır. Kuvâ-yi Milliye'nin bazı komutanları: Arslan Bey (Toğuzata); Kılıç Ali Bey. Maraş halkından bazı isimler: Evliya Efendi; Mıllış Nuri; Çuhadar Ali; Medineoğlu Abdullah Çavuş; Berber Ali; Göllülü Yusuf Çavuş; Dr. Mustafa. Ayrıca, Elbistan, Göksun, Afşin, Pazarcık, Andırın ve Türkoğlu kazalarından da önemli destek gelmiştir.

    Maraş'ın kurtuluşunda ne oldu?

    Maraş'ın kurtuluşu, 21 Ocak - 12 Şubat 1920 tarihleri arasında gerçekleşen Maraş Muharebesi ile sağlanmıştır. Olayların gelişimi şu şekilde olmuştur: 1. Sütçü İmam Olayı: 31 Ekim 1919'da, hamamdan çıkan kadınlara sarkıntılık eden Fransız askerlerine karşı koyan Sütçü İmam, ilk kurşunu atarak direnişi başlattı. 2. Bayrak Olayı: 27 Kasım 1919'da, Fransız komutanının şerefine düzenlenen dans sırasında, Türk bayrağının kaleden indirilmesi, halk arasında büyük bir tepki yarattı. 3. Çatışmalar: Maraş halkı, kaledeki bayrağı geri alarak Fransızlara karşı 22 gün süren bir direniş başlattı. 4. Fransızların Çekilmesi: 11 Şubat 1920'de Fransız ordusu, şehri terk etti. Bu zafer, Türk milletinin moralini yükseltmiş ve Anadolu'nun diğer bölgelerinin de işgalden kurtulabileceği umutlarını artırmıştır.

    Kahramanmaraş'ın kurtuluş tarihi ne zaman?

    Kahramanmaraş'ın kurtuluş tarihi 12 Şubat 1920'dir.

    Kahramanmaraş'ın kurtuluşunda kim kahraman oldu?

    Kahramanmaraş'ın kurtuluşunda "Sütçü İmam" kahraman olarak kabul edilir. 31 Ekim 1919'da Fransız işgaline karşı ilk kurşunu atarak Milli Mücadele'nin timsali olmuştur.

    Kahramanmaraş'a hangi ülkeler yardım etti?

    Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye'ye yardım gönderen bazı ülkeler: Azerbaycan. Yunanistan. Fransa. İspanya. Sırbistan. Meksika. Çin. Rusya. Güney Kore. Pakistan.

    Kahraman Maraş neden kahraman oldu?

    Maraş'a "kahraman" unvanı verilmesinin sebebi, Kurtuluş Savaşı sırasında gösterdiği direniş ve fedakarlıktır. Maraş, Kurtuluş Savaşı'nda düşman işgaline karşı koymuş ve bu direniş tüm yurda ilham kaynağı olmuştur. Şehrin "kahraman" unvanıyla ödüllendirilmesinin diğer sebepleri şunlardır: Milli Mücadele'ye katılım: Kurtuluş Savaşı sonrasında Maraş'a gönderilen bir yazıda, Milli Mücadele'ye katılanların listesi istenmiş, yapılan toplantılar sonucunda Maraş'ta mücadeleye katılmayan tek bir ferdin bile bulunmadığı kararına varılmıştır. Çevre illere yardım: Maraş halkı, şehirdeki direnişin yanı sıra komşu illerin yardımlarına da koşmuştur. TBMM, 5 Nisan 1925 tarihinde Maraş Belediyesi'ne gönderdiği bir yazı ile kurtuluş mücadelesine katılanların isimlerini istemiş, Maraş Belediye Reisi ve Maraşlı ileri gelenler yaptıkları toplantıda "Maraş'ın kurtuluşunda tüm Maraşlılar savaşmıştır! Maraş'ın her ferdi kahramandır!" cevabını verilmesi kararı almıştır.