Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Yerli tohumların sertifikalandırılmasının birkaç önemli nedeni vardır:
- Verim ve Kalite Artışı: Sertifikalı tohumlar, genetik yapısı, hastalık ve zararlılara dirençli özellikleri, yüksek çimlenme oranı ve adaptasyon kabiliyeti gibi kriterler bakımından denetlenir ve onaylanır 3. Bu sayede daha yüksek verim ve kalitede ürün elde edilir 24.
- Tarımsal Üretimin Sürdürülebilirliği: Sertifikalı tohum kullanımı, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğine katkıda bulunur 3. Daha az su, gübre ve pestisit kullanımı ile daha verimli üretim yapılmasını sağlar 3.
- Yasal Zorunluluk: 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu'na göre, tohumların sertifikalandırılmış olması zorunludur 5. Bu, tohumların Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenmiş standartlara uygun olduğunu ve yasal olarak ticarete sunulabileceğini gösterir 5.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: