• Buradasın

    Yaptırım ne anlama gelir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Yaptırım kelimesi üç farklı anlamda kullanılabilir:
    1. Yaptırma işi 13.
    2. Kanun, ahlak gibi kurumların buyruklarının yerine getirilmesini sağlama, müeyyide 13.
    3. Yasaya, kurala karşı yapılan aykırı davranışlara verilen ceza 13.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Yaptırım riski nedir?

    Yaptırım riski, bir işletmenin veya bireyin, yasal düzenlemelere uymaması durumunda maruz kalabileceği yaptırımların (cezalar, hukuki yaptırımlar, itibar kaybı vb.) gerçekleşme olasılığıdır. Bu risk, genellikle uluslararası hükümetler tarafından oluşturulan yaptırım listelerinde yer alan kişi veya kuruluşlarla iş yapmaktan kaynaklanır.

    Yaptırımın amacı nedir?

    Yaptırımın amacı, sosyal düzeni korumak olarak belirlenmiştir. Bunun yanı sıra, yaptırımların iki temel işlevi daha vardır: 1. Önleyici işlev: Hukuk kurallarına uyulmasını temin eden bir caydırma aracıdır. 2. Düzeltici işlev: Hukuk kurallarına aykırı davranışların doğurduğu sonuçları düzeltmek veya etkisiz hale getirmektir.

    Yaptırım yasası kimleri kapsıyor?

    Yaptırım yasaları, çeşitli durumlarda farklı grupları kapsayabilir: 1. Finansal Kuruluşlar: Kara para aklamayı önleme (AML) düzenlemelerine bağlı kalan bankalar ve para hizmetleri işletmeleri gibi finansal kuruluşlar yaptırımların farkında olmalıdır. 2. Bireyler ve İşletmeler: Yaptırımlar, belirli faaliyetleri kısıtlamak veya cezalandırmak amacıyla bireylere, işletmelere veya hükümetlere uygulanabilir. 3. Çocuklar: 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'na göre, onbeş yaşını doldurmamış çocuklar idari para cezası ile cezalandırılamaz. 4. Kamu Görevlileri: Görevle bağlantılı olarak sorulması halinde kamu görevlisine kimliği veya adresiyle ilgili bilgi vermekten kaçınan veya gerçeğe aykırı beyanda bulunan kişiler idari para cezası ile cezalandırılır.

    Yaptırım ve müeyyide aynı şey mi?

    Yaptırım ve müeyyide terimleri aynı şeyi ifade eder.