• Buradasın

    TMK 3 ve 4 maddeleri nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 3. ve 4. maddeleri şunlardır:
    Madde 3: Kanunun iyiniyete hukuki bir sonuç bağladığı durumlarda, asıl olan iyiniyetin varlığıdır. Ancak, durumun gereklerine göre kendisinden beklenen özeni göstermeyen kimse iyiniyet iddiasında bulunamaz 12.
    Madde 4: Kanunun takdir yetkisi tanıdığı veya durumun gereklerini ya da haklı sebepleri göz önünde tutmayı emrettiği konularda hakim, hukuka ve hakkaniyete göre karar verir 13.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    TMK mevzuatı nedir?

    TMK kısaltması, Türk Medeni Kanunu'nu ifade eder. Türk Medeni Kanunu, Türkiye Cumhuriyeti'nde medeni hukuk sisteminin temelini oluşturan yasal bir kanundur. Kanunun yapısı, kişiler, aileler, miraslar ve eşyalar üzerindeki hukuki ilişkileri düzenleyen beş kitaptan oluşmaktadır: 1. Başlangıç Esasları. 2. Kişiler Hukuku. 3. Aile Hukuku. 4. Miras Hukuku. 5. Eşya Hukuku.

    TMK saklı pay nedir?

    TMK'da (Türk Medeni Kanunu) saklı pay, mirasbırakanın tasarruflarına karşı özel olarak korunan, belirli mirasçıların sahip olduğu yasal miras paylarını ifade eder. Saklı pay oranları TMK madde 506'da şu şekilde belirlenmiştir: - Altsoy (çocuklar ve torunlar) için yasal miras payının yarısı. - Ana ve baba için yasal miras payının dörtte biri. - Sağ kalan eş için, altsoy veya ana ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması halinde yasal miras payının tamamı, diğer hallerde yasal miras payının dörtte üçü. Saklı paylı mirasçılar, bu haklarını ihlal eden tasarruflar için tenkis davası açma hakkına sahiptir.

    TMK'nın 2 maddesi nedir?

    Türk Medeni Kanunu'nun (TMK) 2. maddesi şu şekildedir: "Herkes, haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken dürüstlük kurallarına uymak zorundadır. Bir hakkın açıkça kötüye kullanılmasını hukuk düzeni korumaz".

    TMK nedir?

    TMK kısaltmasının açılımı "Türk Medeni Kanunu" şeklindedir.

    TMK madde 1 nedir?

    Türk Medeni Kanunu (TMK) madde 1 şu şekildedir: "Kanun, sözüyle ve özüyle değindiği bütün konularda uygulanır. Kanunda uygulanabilir bir hüküm yoksa, hâkim, örf ve âdet hukukuna göre, bu da yoksa kendisi kanun koyucu olsaydı nasıl bir kural koyacak idiyse ona göre karar verir. Hâkim, karar verirken bilimsel görüşlerden ve yargı kararlarından yararlanır".

    TMK madde 2 dürüstlük kuralı nedir?

    Türk Medeni Kanunu (TMK) madde 2'de düzenlenen dürüstlük kuralı şu şekildedir: "Herkes, haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken dürüstlük kurallarına uymak zorundadır". Bu kuralın amacı, kişilerin hukuki davranışlarında dürüst, namuslu, makul ve yaptığı eylemin sonucunu bilebilen bir kimsenin benzer olaylardaki davranışı gibi hareket etmelerini sağlamaktır.