• Buradasın

    TMK mevzuatı nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    TMK kısaltması, Türk Medeni Kanunu'nu ifade eder 15.
    Türk Medeni Kanunu, Türkiye Cumhuriyeti'nde medeni hukuk sisteminin temelini oluşturan yasal bir kanundur 1. 22 Kasım 2001 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilmiş ve 1 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe girmiştir 13.
    Kanunun yapısı, kişiler, aileler, miraslar ve eşyalar üzerindeki hukuki ilişkileri düzenleyen beş kitaptan oluşmaktadır 1:
    1. Başlangıç Esasları 1. Hukukun uygulanması için gerekli içerikler, hukuki ilişkiler, genel nitelikli hükümler ve ispat kurallarını içerir 1.
    2. Kişiler Hukuku 1. Şahıslara ve onlara tanınan haklara dairdir 1.
    3. Aile Hukuku 1. Evlilik, ayrılık ve mal paylaşımı gibi konuları kapsar 1.
    4. Miras Hukuku 1. Miras ve ilgili konuları ele alır 1.
    5. Eşya Hukuku 1. Şahısların eşya üzerindeki mutlak haklarını düzenler 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    TMK 701 nedir?
    TMK 701 maddesi, Türk Medeni Kanunu'nun Elbirliği Mülkiyeti başlıklı bölümünü düzenler. Bu maddeye göre, kanun veya kanunda öngörülen sözleşmeler uyarınca oluşan topluluk dolayısıyla mallara birlikte malik olanların mülkiyeti, elbirliği mülkiyetidir. Elbirliği mülkiyetinde ortakların belirlenmiş payları olmayıp, her birinin hakkı ortaklığa giren malların tamamına yaygındır.
    TMK 701 nedir?
    TMK 692 nedir?
    TMK 692 maddesi, Türk Medeni Kanunu'nun Paylı Mülkiyet başlıklı dördüncü kitabının birinci kısmının "Olağanüstü Yönetim İşleri ve Tasarruflar" başlıklı bölümünde yer almaktadır. Bu maddeye göre, paylı malın özgülendiği amacın değiştirilmesi, korumanın veya olağan şekilde kullanmanın gerekli kıldığı ölçüyü aşan yapı işlerine girişilmesi veya paylı malın tamamı üzerinde tasarruf işlemlerinin yapılması, oybirliğiyle aksi kararlaştırılmamışsa, bütün paydaşların kabulüne bağlıdır.
    TMK 692 nedir?
    TMK 652 nedir?
    TMK 652 maddesi, Türk Medeni Kanunu'nun Aile Konutunun Sağ Kalan Eşe Özgülenmesi başlıklı bölümünü ifade eder. Bu maddeye göre, eşlerden birinin ölümü halinde tereke malları arasında ev eşyası veya eşlerin birlikte yaşadıkları konut varsa; sağ kalan eş, bu mallar üzerinde kendisine miras hakkına mahsuben mülkiyet hakkı tanınmasını isteyebilir. Haklı sebeplerin varlığı halinde, sağ kalan eşin veya mirasbırakanın diğer yasal mirasçılarından birinin istemi üzerine, mülkiyet yerine intifa veya oturma hakkı tanınmasına da karar verilebilir.
    TMK 652 nedir?
    TMK 318 nedir?
    Türk Medeni Kanunu (TMK) Madde 318, evlat edinme işleminin esasa ilişkin diğer noksanlıklardan biriyle sakatlanması durumunda, Cumhuriyet savcısı veya her ilgili tarafından evlatlık ilişkisinin kaldırılmasını öngörür. Maddenin gerekçesi şu şekildedir: - Noksanlıklar ortadan kalkmışsa veya sadece usule ilişkin olup ilişkinin kaldırılması evlatlığın menfaatini ağır biçimde zedeleyecek olursa, bu yola gidilemez. - Madde, İsviçre Medeni Kanunu'nun 269a maddesinden alınmıştır.
    TMK 318 nedir?
    TMK 175 nedir?
    TMK 175 maddesi, Türk Medeni Kanunu'nun Boşanma - Yoksulluk Nafakası başlıklı bölümünü ifade eder. Bu maddeye göre, boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir.
    TMK 175 nedir?
    TMK madde 1 nedir?
    Türk Medeni Kanunu (TMK) madde 1 şu şekildedir: "Kanun, sözüyle ve özüyle değindiği bütün konularda uygulanır. Kanunda uygulanabilir bir hüküm yoksa, hâkim, örf ve âdet hukukuna göre, bu da yoksa kendisi kanun koyucu olsaydı nasıl bir kural koyacak idiyse ona göre karar verir. Hâkim, karar verirken bilimsel görüşlerden ve yargı kararlarından yararlanır".
    TMK madde 1 nedir?
    TMK 27 nedir?
    TMK 27 maddesi, Türk Medeni Kanunu'nun Ad Üzerindeki Hak başlıklı bölümünde yer alır ve adın değiştirilmesi ile ilgilidir. Bu maddeye göre: 1. Adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hâkimden istenebilir. 2. Adın değiştirildiği, nüfus siciline kayıt ve ilân olunur. 3. Ad değişmekle kişisel durum değişmez. 4. Adın değiştirilmesinden zarar gören kimse, bunu öğrendiği günden başlayarak bir yıl içinde değiştirme kararının kaldırılmasını dava edebilir.
    TMK 27 nedir?