• Buradasın

    TCK madde 143 ve 144 ile 142 arasındaki fark nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    TCK madde 143 ve 144 ile 142 arasındaki farklar şunlardır:
    1. TCK madde 143: Hırsızlık suçunun gece vakti işlenmesi durumunda, verilecek cezanın yarı oranında artırılmasını düzenler 12.
    2. TCK madde 144: Hırsızlık suçunun daha az cezayı gerektiren hallerini kapsar ve bu hallerde şikayet üzerine, fail hakkında iki aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezası öngörülür 12.
    3. TCK madde 142: Hırsızlık suçunun nitelikli hallerini düzenler ve bu durumlarda üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası öngörülür 13.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    TCK 142/2-e nedir?

    TCK 142/2-e maddesi, bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle hırsızlık suçunu düzenler. Bu maddeye göre, bilişim sistemlerini kullanarak başkasına ait malvarlığını hukuka aykırı şekilde ele geçiren kişi hakkında 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür.

    Hırsızlıkta malın değerinin az olması TCK 144 ve 145 birlikte uygulanır mı?

    Evet, hırsızlıkta malın değerinin az olması hem TCK 144 hem de TCK 145 maddesinde birlikte uygulanabilir. TCK 144. madde, hırsızlık suçunun daha az cezayı gerektiren hallerini düzenler ve bu kapsamda paydaş veya elbirliği ile malik olunan mal üzerinde ya da hukuki bir ilişkiye dayanan alacağı tahsil amacıyla işlenen hırsızlık için iki aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezası öngörür. TCK 145. madde ise malın değerinin azlığı nedeniyle cezada indirim yapılabileceğini veya ceza vermekten vazgeçilebileceğini düzenler.

    TCK 142 nedir?

    TCK 142, Türk Ceza Kanunu'nun nitelikli hırsızlık suçunu düzenleyen maddesidir. Bu maddeye göre, hırsızlık suçunun nitelikli halleri şunlardır: - 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası gerektiren durumlar: Kime ait olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında veya ibadete ayrılmış yerlerde bulunan eşya hakkında hırsızlık. - 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası gerektiren durumlar: Elde veya üstte taşınan eşyayı çekip almak suretiyle, doğal bir afetin veya sosyal olayların meydana getirdiği korku veya kargaşadan yararlanarak, haksız yere elde bulundurulan veya taklit anahtarla ya da diğer bir aletle kilit açmak suretiyle hırsızlık. Ayrıca, bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle işlenen hırsızlık da nitelikli hırsızlık kapsamında değerlendirilir.

    TCK 142 2-h nedir?

    TCK 142/2-h maddesi, Türk Ceza Kanunu'nun Hırsızlık Suçu'nun nitelikli hallerini düzenleyen 142. maddesinin 2. fıkrasının h bendini ifade eder. Bu bent uyarınca, herkesin girebileceği bir yerde bırakılmakla birlikte kilitlenmek suretiyle ya da bina veya eklentileri içinde muhafaza altına alınmış olan eşya hakkında hırsızlık işlenmesi durumunda, fail hakkında 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür.

    TCK'nın 143 maddesi nedir?

    Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 143. maddesi, hırsızlık suçunun gece vakti işlenmesi durumunu düzenler. Bu maddeye göre, hırsızlık suçunun gece vakti işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.

    TCK madde 144 nedir?

    Türk Ceza Kanunu (TCK) madde 144 iki durumda daha az cezayı gerektiren hırsızlık suçunu düzenler: 1. Paylı veya elbirliği ile malik olunan mal üzerinde hırsızlık. 2. Hukuki ilişkiye dayanan alacağın tahsili amacıyla hırsızlık.

    TCK 142 2b nedir?

    TCK 142/2-b maddesi, elde veya üstte taşınan eşyayı çekip almak suretiyle hırsızlık suçunu düzenler. Bu nitelikli halin oluşması için, failin malı geçici bir süre kullanıp zilyedine iade edilmek amacıyla alması gerekir.