• Buradasın

    TCK'nın 142 ve 143 maddeleri nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    TCK'nın 142 ve 143 maddeleri, hırsızlık suçunun nitelikli hallerini düzenler 2.
    TCK'nın 142. maddesine göre, hırsızlık suçunun nitelikli halleri şunlardır:
    • Kişinin malını koruyamayacak durumda olan kişilere karşı işlenmesi (2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası) 14;
    • Gece vakti işlenmesi (3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası) 14;
    • Birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi (2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası) 1;
    • Elbirliği ile işlenmesi 1;
    • Halkın yararlanmasına sunulmuş bir yerden veya özel beceri ile işlenmesi 1;
    • Haksız yere elde bulundurulan veya taklit anahtarla ya da diğer aletlerle kilit açmak suretiyle veya bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle işlenmesi 1;
    • Doğal afetin veya sosyal olayların meydana getirdiği kargaşadan yararlanarak işlenmesi 1.
    TCK'nın 143. maddesine göre, hırsızlık suçunun gece vakti işlenmesi durumunda ceza yarı oranında artırılır 14.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    TCK 141 ve 142 hırsızlık nedir?

    TCK 141 ve 142'de düzenlenen hırsızlık suçları şunlardır: 1. TCK 141: Basit Hırsızlık. 2. TCK 142: Nitelikli Hırsızlık. Nitelikli hırsızlık suçunun bazı halleri şunlardır: Konut, ibadethane, kapalı alanda hırsızlık. Bilişim sistemlerini kullanarak hırsızlık. Afet bölgesinde hırsızlık. Suç örgütü kapsamında hırsızlık.

    TCK'nın 141 ve 142 maddeleri arasındaki fark nedir?

    TCK'nın 141 ve 142 maddeleri arasındaki fark, hırsızlık suçunun basit ve nitelikli hallerini düzenlemesidir. - TCK Madde 141: Basit hırsızlık suçunu kapsar ve failin eyleminin bu maddeye uygun olması durumunda 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülür. - TCK Madde 142: Nitelikli hırsızlık suçlarını düzenler ve bu kapsamda failin seçimlik hareketlerine göre 10 yıl ve daha üzeri hapis cezasına hüküm olunabilir.

    TCK 142 2b nedir?

    TCK 142/2-b maddesi, elde veya üstte taşınan eşyayı çekip almak suretiyle hırsızlık suçunu düzenler. Bu nitelikli halin oluşması için, failin malı geçici bir süre kullanıp zilyedine iade edilmek amacıyla alması gerekir.

    TCK 141 nedir?

    TCK 141 maddesi, Türk Ceza Kanunu'nun Malvarlığına Karşı Suçlar başlıklı bölümünde yer alan hırsızlık suçunu düzenlemektedir. Bu maddeye göre suçun temel hali şu şekildedir: zilyedinin rızası olmadan başkasına ait taşınır bir malı, kendisine veya başkasına bir yarar sağlamak maksadıyla bulunduğu yerden alan kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.

    TCK 142 hırsızlık suçu kaç yıl?

    Türk Ceza Kanunu (TCK) 142. maddesine göre nitelikli hırsızlık suçu için zaman aşımı süresi 15 yıldır.

    TCK madde 143 cezası nedir?

    Türk Ceza Kanunu (TCK) madde 143 uyarınca, hırsızlık suçunun gece vakti işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.

    TCK 142 2-h nedir?

    TCK 142/2-h maddesi, Türk Ceza Kanunu'nun Hırsızlık Suçu'nun nitelikli hallerini düzenleyen 142. maddesinin 2. fıkrasının h bendini ifade eder. Bu bent uyarınca, herkesin girebileceği bir yerde bırakılmakla birlikte kilitlenmek suretiyle ya da bina veya eklentileri içinde muhafaza altına alınmış olan eşya hakkında hırsızlık işlenmesi durumunda, fail hakkında 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür.