• Buradasın

    TCK 292 1 53 1 nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    TCK 292/1 ve TCK 53/1 farklı konuları düzenler:
    1. TCK 292/1: "Hükümlü veya Tutuklunun Kaçması" suçunu tanımlar ve bu suçun cezasını belirler 5. Buna göre, tutukevinden, ceza infaz kurumundan veya gözetimi altında bulunduğu görevlilerin elinden kaçan tutuklu veya hükümlü hakkında altı aydan bir yıla kadar hapis cezası öngörülür 5.
    2. TCK 53/1: "Belli Hakları Kullanmaktan Yoksun Bırakılma" tedbirini düzenler 12. Bu maddeye göre, kasten işlenmiş bir suçtan dolayı hapis cezasına mahkum olan kişi, sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden; seçme ve seçilme ehliyetinden; velayet hakkından; vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti gibi tüzel kişiliklerde yönetici veya denetçi olma hakkından yoksun bırakılır 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    TCK 53 maddesi nedir?

    TCK 53 maddesi, Türk Ceza Kanunu'nda yer alan ve belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma tedbirini düzenleyen bir maddedir. Bu maddeye göre, kasten işlenen bir suçtan dolayı hapis cezasına mahkum edilen kişi, aşağıdaki haklardan yoksun bırakılır: 1. Kamu görevi: Sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden yoksun bırakılma. 2. Seçme ve seçilme hakkı: Seçme ve seçilme ehliyetinden ve diğer siyasi hakları kullanmaktan yoksun bırakılma. 3. Velayet hakkı: Velayet hakkından; vesayet veya kayyımlığa ait bir hizmette bulunmaktan yoksun bırakılma. 4. Tüzel kişiliklerde yöneticilik: Vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan yoksun bırakılma. 5. Meslek icra etme: Bir kamu kurumunun veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tabi bir meslek veya sanatı icra etmekten yoksun bırakılma. Bu yoksunluklar, hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar devam eder.

    TCK 53-1 nedir?

    TCK 53-1 maddesi, Türk Ceza Kanunu'nda yer alan ve belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma tedbirini düzenleyen bir hükümdür. Bu maddeye göre, kasten işlenmiş bir suçtan dolayı hapis cezasına mahkum olan kişi, aşağıdaki haklardan yoksun bırakılır: 1. Sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesi: Devlet memuru veya kamu görevlisi olamaz. 2. Seçme ve seçilme hakkı: Milletvekili, belediye başkanı veya muhtar gibi seçilmiş görevlere aday olamaz ve oy kullanamaz. 3. Velayet hakkı: Velayet, vesayet veya kayyımlık görevini yerine getiremez. 4. Silah taşıma yasağı: Silah ruhsatı alamaz veya silah taşıyamaz. 5. Dernek ve vakıf yönetimine katılma yasağı: Herhangi bir derneğin veya vakfın yöneticisi olamaz. 6. Özel hukuk kapsamında belli meslekleri yapma yasağı: Avukat, doktor, mühendis veya mali müşavir gibi bazı meslekleri icra edemez. Bu yasaklar, hapis cezasının infazı süresince geçerlidir ve bazı ağır suçlar söz konusu olduğunda ömür boyu sürebilir.

    TCK 53/1-2-3 nedir?

    TCK 53/1-2-3 maddeleri, Türk Ceza Kanunu'nun belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma ile ilgili hükümlerini içerir. TCK 53/1 maddesi, kasten işlenmiş bir suçtan dolayı hapis cezası alan kişinin aşağıdaki haklardan mahrum bırakılmasını öngörür: 1. Kamu hizmetlerinden yasaklılık: Sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden yoksun bırakılma. 2. Siyasal haklardan yasaklılık: Seçme ve seçilme ehliyetinden ve diğer siyasi hakları kullanmaktan men edilme. 3. Velayet hakkından yoksunluk: Velayet, vesayet veya kayyımlığa ait bir hizmette bulunmaktan yasaklanma. 4. Tüzel kişiliklerde yöneticilik yasağı: Vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan men edilme. TCK 53/2 maddesi, bu hak yoksunluklarının cezanın infazı tamamlanıncaya kadar devam edeceğini belirtir. TCK 53/3 maddesi ise, çocuklara, yaşlılara veya kendisine bakamayacak durumda olanlara karşı işlenmiş suçlar varsa, hak yoksunluğunun otomatik olarak devreye gireceğini öngörür.