• Buradasın

    TCK 53/1-2-3 nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    TCK 53/1-2-3 maddeleri, Türk Ceza Kanunu'nun belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma ile ilgili hükümlerini içerir 12.
    TCK 53/1 maddesi, kasten işlenmiş bir suçtan dolayı hapis cezası alan kişinin aşağıdaki haklardan mahrum bırakılmasını öngörür 3:
    1. Kamu hizmetlerinden yasaklılık: Sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden yoksun bırakılma 13.
    2. Siyasal haklardan yasaklılık: Seçme ve seçilme ehliyetinden ve diğer siyasi hakları kullanmaktan men edilme 13.
    3. Velayet hakkından yoksunluk: Velayet, vesayet veya kayyımlığa ait bir hizmette bulunmaktan yasaklanma 13.
    4. Tüzel kişiliklerde yöneticilik yasağı: Vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan men edilme 13.
    TCK 53/2 maddesi, bu hak yoksunluklarının cezanın infazı tamamlanıncaya kadar devam edeceğini belirtir 13.
    TCK 53/3 maddesi ise, çocuklara, yaşlılara veya kendisine bakamayacak durumda olanlara karşı işlenmiş suçlar varsa, hak yoksunluğunun otomatik olarak devreye gireceğini öngörür 2.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    TCK 5237 nedir?
    5237 sayılı Türk Ceza Kanunu (TCK), 26 Eylül 2004 tarihinde kabul edilen ve suçların tanımını, ceza sorumluluklarının esaslarını ve güvenlik tedbirlerini düzenleyen bir kanundur. Başlıca maddeleri: - Ceza Kanununun amacı: Kişi hak ve özgürlüklerini, kamu düzen ve güvenliğini, hukuk devletini, kamu sağlığını ve çevreyi, toplum barışını korumak. - Suçta ve cezada kanunîlik ilkesi: Kanunun açıkça suç saymadığı bir fiil için kimseye ceza verilemez ve güvenlik tedbiri uygulanamaz. - Taksir: Dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık sonucu bir davranışın suçun kanuni tanımında belirtilen neticesi öngörülmeyerek gerçekleştirilmesi. - Suça teşebbüs: Kişi, işlemeyi kastettiği bir suçu doğrudan doğruya icraya başlayıp da elinde olmayan nedenlerle tamamlayamazsa teşebbüsten dolayı sorumlu tutulur. - Gönüllü vazgeçme: Fail, suçun icra hareketlerinden gönüllü vazgeçer veya kendi çabalarıyla suçun tamamlanmasını önlerse, teşebbüsten dolayı cezalandırılmaz.
    TCK 5237 nedir?
    TCK 53-1 nedir?
    TCK 53-1 maddesi, Türk Ceza Kanunu'nda yer alan ve belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma tedbirini düzenleyen bir hükümdür. Bu maddeye göre, kasten işlenmiş bir suçtan dolayı hapis cezasına mahkum olan kişi, aşağıdaki haklardan yoksun bırakılır: 1. Sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesi: Devlet memuru veya kamu görevlisi olamaz. 2. Seçme ve seçilme hakkı: Milletvekili, belediye başkanı veya muhtar gibi seçilmiş görevlere aday olamaz ve oy kullanamaz. 3. Velayet hakkı: Velayet, vesayet veya kayyımlık görevini yerine getiremez. 4. Silah taşıma yasağı: Silah ruhsatı alamaz veya silah taşıyamaz. 5. Dernek ve vakıf yönetimine katılma yasağı: Herhangi bir derneğin veya vakfın yöneticisi olamaz. 6. Özel hukuk kapsamında belli meslekleri yapma yasağı: Avukat, doktor, mühendis veya mali müşavir gibi bazı meslekleri icra edemez. Bu yasaklar, hapis cezasının infazı süresince geçerlidir ve bazı ağır suçlar söz konusu olduğunda ömür boyu sürebilir.
    TCK 53-1 nedir?