• Buradasın

    Rehnin paraya çevrilmesi yolu ile takip sonucunda rehin tutarı borcu ödemeğe yetmezse ne olur?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Rehnin paraya çevrilmesi yolu ile takip sonucunda rehin tutarı borcu ödemeye yetmezse, rehin alacaklısı kalan alacak için haciz veya iflas yoluna başvurabilir 13.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Rehin tutarı borcu ödemeye yetmezse alacaklı kalan alacağını alamaz bu doğru mu?

    Evet, rehin tutarı borcu ödemeye yetmezse alacaklı kalan alacağını alabilir. Bu durum, İcra ve İflas Kanunu'nun 45. maddesinde düzenlenmiştir.

    Rehin açığında borçlu ve alacaklı kim?

    Rehin açığında borçlu ve alacaklı şu şekilde tanımlanır: 1. Borçlu: Rehinli malın sahibi olup, borcunu ödemediği takdirde alacaklıya karşı sorumludur. 2. Alacaklı: Rehinli malın teminat olarak verildiği kişi veya kurumdur ve borcun ödenmemesi durumunda rehinli malı satarak alacağını tahsil etme hakkına sahiptir.

    Rehin açığı belgesi ne işe yarar?

    Rehin açığı belgesi, rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takipte, rehinli alacaklının alacağını kısmen veya tamamen alamamış olduğunu gösteren bir belgedir. Bu belge şu işlevleri yerine getirir: 1. Borçlunun diğer mallarının haczini sağlar: Alacaklı, bu belge ile borçlunun diğer mallarının haczini talep edebilir. 2. Diğer alacaklıların haczine iştirak imkanı tanır: Rehinli alacaklı, bu belgeye dayanarak diğer alacaklıların yapmış oldukları hacze iştirak edebilir. 3. Aciz vesikası değildir: Rehin açığı belgesi, borçlunun tüm malvarlığının borcu karşılamak açısından yeterli olmadığını gösteren bir belge olan aciz vesikası ile aynı şey değildir.

    Mühlet içerisinde satış bedelinin rehinli alacaklıya ödenmesi gerekir mi?

    Mühlet içerisinde satış bedelinin rehinli alacaklıya ödenmesi, belirli koşullara bağlıdır. Konkordato mühleti sırasında, rehinli alacaklar için rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takip başlatılabilir ve başlamış olan takiplere devam edilebilir. Dolayısıyla, satış bedeli, rehinli alacaklıya ödenebilir, ancak bu işlem mühlet kararı ile kısıtlanmış olup, sadece rehnin paraya çevrilmesi yoluyla yapılabilir.

    Borçlunun ödeme yükümlülüğü nedir?

    Borçlunun ödeme yükümlülüğü, borcunu vadesinde ve sözleşme şartlarına uygun olarak yerine getirmesi demektir. Borçlu, bu yükümlülüğü yerine getirmezse alacaklı, tazminat ve faiz talep etme hakkına sahip olur.

    İpotek ve rehin farkı nedir?

    İpotek ve rehin arasındaki temel farklar şunlardır: 1. Konu: İpotek sadece taşınmaz mallar (genellikle gayrimenkul) üzerinde kurulurken, rehin hem taşınır hem de taşınmaz mallar üzerinde uygulanabilir. 2. Tescil: İpotek, tapu kütüğüne tescil edilirken, rehin resmi senetle veya sözleşmeyle kurulabilir ve tapuya tescil zorunluluğu yoktur. 3. Alacağın Teminat Altına Alınması: İpotek, belirli bir alacak için değil, genel olarak mevcut veya ileride doğabilecek tüm alacaklar için teminat sağlar. 4. Alacaklının Yetkisi: İpotekli taşınmazın satışı, borç ödenmediğinde alacaklı tarafından talep edilebilirken, rehinli malın haczedilmesi ve satılması daha hızlı gerçekleşir.

    Rehin hakkı ve rehin sözleşmesi nedir?

    Rehin hakkı ve rehin sözleşmesi şu şekilde tanımlanabilir: Rehin Hakkı: Bir borcun teminat altına alınması amacıyla, borçluya ait bir malın alacaklıya güvence olarak gösterilmesi işlemidir. Rehin Sözleşmesi: Rehin hakkını tesis etmek amacıyla, rehin veren ile alacaklı arasında imzalanan sözleşmedir.