• Buradasın

    Polis aranma kontrolü nasıl yapılır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Polis aranma kontrolü, GBT (Genel Bilgi Toplama) sorgusu aracılığıyla yapılır 12. Bu sorguda kişinin adli ve idari yönden aranıp aranmadığı kontrol edilir 1.
    Süreç şu şekilde işler:
    1. Kimlik Kontrolü: Polis, kişinin kimliğini ve varsa diğer belgelerini ister 3.
    2. GBT Sorgusu: Kişinin bilgileri, tablet bilgisayarlar üzerinden GBT sistemine girilir 1.
    3. Arama Kararı: Eğer aranma kaydı varsa, polis memuru tarafından kişi kelepçelenerek gözaltına alınır 1.
    4. Üst Arama: Gözaltı sırasında kişinin üzerinde silah veya tehlikeli bir eşya olup olmadığı kontrol edilir 3.
    5. Yasal İşlemler: Kişi, sağlık muayenesine ve ardından suçun durumuna göre ilgili bürolara teslim edilir 1.
    Bu süreçte, arama kararı hakim tarafından verilmişse, kolluk kuvvetleri bu karara uymak zorundadır 2.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Polis hangi noktalarda çevirme yapar?

    Polis, çevirme uygulamalarını aşağıdaki noktalarda gerçekleştirir: 1. Şehirlerarası yolların belirli bölgeleri: Özellikle şehir giriş ve çıkışları, havaalanı veya otogar çevreleri. 2. Sabit denetim noktaları: Trafik ekiplerinin karayollarının kenarlarında güvenli bir yerde durarak araçların tamamını veya rastgele bir kısmını durdurduğu noktalar. 3. Seyir halinde denetim: Trafik kurallarını ihlal eden sürücülerin tespiti için karayolunda hareket halindeyken yapılan denetimler. 4. İhbarlı denetim: Trafik kural ihlallerinin telsiz aracılığıyla bildirilmesi üzerine yapılan denetimler. 5. Elektronik sistemlerle denetim: Trafik kural ihlallerinin elektronik denetleme sistemleri kullanılarak tespit edilmesi.

    GBT sorgulama nasıl yapılır?

    GBT (Genel Bilgi Toplama) sorgulaması şu yöntemlerle yapılabilir: 1. Polis Merkezleri: Kimlik belgesi ile birlikte en yakın polis merkezine başvuru yapılabilir. 2. E-Devlet Sistemi: E-Devlet üzerinden "Adli Sicil Kaydı Sorgulama" seçeneği kullanılarak sorgulama yapılabilir. 3. Mobil Polis Ekipleri: Trafik kontrolleri sırasında mobil ekipler aracılığıyla GBT sorgulaması gerçekleştirilir. 4. Avukat Aracılığıyla: Resmi talep oluşturmak için bir avukat aracılığıyla Cumhuriyet Savcılığına başvuruda bulunulabilir. GBT sorgulaması, sadece yetkili makamlar tarafından yapılabilir ve vatandaşların doğrudan bu sisteme erişme hakkı yoktur.

    GBT kontrolüne kimler girebilir?

    GBT (Genel Bilgi Toplama) kontrolüne sadece yetkili kolluk kuvvetleri girebilir. Bu kurumlar şunlardır: - Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı personeli; - Savcılık ve mahkemeler. Özel kişi, şirket veya resmi görevli olmayan mercilerin GBT sorgulaması yapması yasal değildir.

    GBT kontrolü neden yapılır?

    GBT kontrolü, güvenlik güçlerinin hızlı ve etkili bilgi toplama amacıyla yapılır. Bu kontrolün yapılma nedenleri şunlardır: 1. Risk Değerlendirmesi: Karşılaşılan durumları daha iyi değerlendirmek ve riskli durumları yönetmek için. 2. Soruşturma Desteği: Şüpheliler hakkında daha fazla bilgiye ulaşarak delilleri daha etkili bir şekilde değerlendirmek. 3. Toplum Güvenliği: Toplum düzenini bozma ihtimali olan kişileri tespit etmek ve suça karışmış bireyleri bulmak. 4. Yasal Uygulamalar: İşe alımlarda, ev kiralamalarında ve bazı resmi işlemlerde güven sağlamak.

    Polis hangi durumlarda yakalama yapar?

    Polis, aşağıdaki durumlarda yakalama yapabilir: 1. Suç veya kabahatin işlenmesini önlemek amacıyla. 2. Suç işlendikten sonra kaçan faillerin yakalanmasını sağlamak ve işlenen suç veya kabahatlerin faillerinin kimliklerini tespit etmek için. 3. Hakkında yakalama emri veya zorla getirme kararı verilmiş olan kişileri tespit etmek. 4. Kişilerin hayatı, vücut bütünlüğü veya malvarlığı bakımından ya da topluma yönelik mevcut veya muhtemel bir tehlikeyi önlemek amacıyla. Bu yetkinin kullanımı sırasında, polisin makul bir sebebe dayanması ve kişinin temel hak ve özgürlüklerini koruması gerekmektedir.

    Polis arama yaparken nereye bakar?

    Polis, arama yaparken kişinin üzerinde ve aracının gözle görülen yerlerinde arama yapabilir. Aramada bakılabilecekler: - Kişinin üzerindeki elbiselerin çıkarılması istenemez. - Aracın dışarıdan bakıldığında içerisi görünmeyen bölümleri açılamaz. - Polis, arama sırasında suça konu veya tehlike oluşturan bir eşya olup olmadığına bakar. Arama, yeterli şüphe veya hakim kararı/sulh ceza hakiminin yazılı emri ile yapılabilir.

    Polis hangi durumlarda kimlik isteyebilir?

    Polis, aşağıdaki durumlarda kimlik isteyebilir: 1. Suç veya kabahatin işlenmesini önlemek amacıyla. 2. Suç işlendikten sonra kaçan faillerin yakalanmasını sağlamak için. 3. İşlenen suç veya kabahatlerin faillerinin kimliklerini tespit etmek amacıyla. 4. Hakkında yakalama emri veya zorla getirme kararı verilmiş olan suçlu kişileri tespit etmek için. 5. Kişilerin hayatı, vücut bütünlüğü veya malvarlığı bakımından ya da topluma yönelik mevcut veya muhtemel bir riski önlemek için. Polis, bu yetkiyi kullanırken makul bir sebebe dayanmak ve durdurma işlemini gerekli süreyle sınırlı tutmak zorundadır.