Buradasın
Münhasir ekonomik bölgede balıkçılık serbest mi?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
- Sahildar devletin hakları: Münhasır ekonomik bölgede, sahildar devlet, canlı doğal kaynakları araştırma, işletme, muhafaza etme ve yönetme haklarına sahiptir 24. Ayrıca, sudan, akıntılardan ve rüzgarlardan enerji üretimi gibi ekonomik faaliyetlere ilişkin hakları da bulunur 24.
- Üçüncü devletlerin hakları: Denize kıyısı olmayan veya coğrafi bakımdan elverişsiz devletlerin, aynı bölgedeki devletlerin münhasır ekonomik bölgelerinde balıkçılık yapmaları, sahildar devletin yıllık avlanma kapasitesini aşmaması durumunda mümkündür 24.
- Uluslararası düzenlemeler: Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi (UNCLOS), denizlerin barışçıl kullanımı, deniz kaynaklarının korunması ve deniz çevresinin kirlenmesinin önlenmesi gibi ilkeleri belirler 3.
Türkiye'de, Ege Denizi'nde kıta sahanlığı uyuşmazlığı ve Akdeniz'de münhasır ekonomik bölge uyuşmazlıkları nedeniyle, Türkiye'nin münhasır ekonomik bölgesi yalnızca Karadeniz ile sınırlıdır 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: