• Buradasın

    Mahalli idareler nelerdir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Mahalli idareler, yetkileri belirli bir coğrafi alan ve hizmetlerle sınırlı olarak kamusal faaliyet gösteren idari birimlerdir 1.
    Mahalli idareler kapsamına giren kuruluşlar şunlardır:
    1. İl özel idareleri 23. İlin ortak nitelikteki sporla ilgili faaliyet ve görevlerini yürütür 2.
    2. Belediyeler 23. İmar planları sınırları içerisinde gençlerin spor ve oyun alanları ihtiyacını karşılamak üzere hizmet verir 2.
    3. Köyler 23. Futbol, basketbol, voleybol, güreş gibi spor sahalarının yapımında isteğe bağlı yatırımlar gerçekleştirir 2.
    4. Mahalli idare birlikleri 34. Birden fazla mahalli idarenin, yürütmekle görevli oldukları hizmetlerden bazılarını birlikte görmek üzere kurdukları kamu tüzel kişileridir 34.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Merkezi idare ve taşra teşkilatı nedir?

    Merkezi idare ve taşra teşkilatı, idari yapının temel bileşenleridir. Merkezi idare, kamu hizmetlerinin merkezden yönetilmesi ve kamu kudretinin tamamen merkezde toplanmasıdır. Taşra teşkilatı ise, merkezi idarenin ülkenin her köşesine yayılan ve merkez teşkilatına hiyerarşik bağ ile bağlı olan örgütüdür.

    Mahalli idare birlikleri hangi kanuna tabidir?

    Mahalli idare birlikleri, 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu'na tabidir.

    Mahalli İdareler Genel Esasları nelerdir?

    Mahalli idarelerin genel esasları, Anayasanın 127. maddesinde şu şekilde belirlenmiştir: 1. Kuruluş Esasları: Mahalli idareler, il, belediye veya köy halkının mahalli müşterek ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulur ve karar organları seçmenler tarafından seçilir. 2. Yetki ve Görevler: Mahalli idarelerin yetki ve görevleri, yerinden yönetim ilkesine uygun olarak kanunla düzenlenir. 3. Seçim Dönemi: Mahalli idareler seçimleri beş yılda bir yapılır. 4. Özel Yönetim Biçimleri: Kanun, büyük yerleşim merkezleri için özel yönetim biçimleri getirebilir. 5. İdari Vesayet: Merkezi idare, mahalli idareler üzerinde idari vesayet yetkisine sahiptir. 6. Gelir Kaynakları: Mahalli idarelere, görevleri ile orantılı gelir kaynakları sağlanır.

    Mahalli idarelerin organları nelerdir?

    Mahalli idarelerin organları şunlardır: 1. Birlik Meclisi: Mahalli idare birliklerinin karar organıdır ve üye mahalli idarelerin meclisleri tarafından seçilen üyelerden oluşur. 2. Birlik Encümeni: Birlik başkanının başkanlığında, birlik meclisince bir yıl için seçilen üyelerden oluşur. 3. Birlik Başkanı: Birlik meclisinin başkanı aynı zamanda birliğin yürütme organıdır.

    Genel yönetim kapsamındaki idareler ne demek?

    Genel yönetim kapsamındaki idareler, uluslararası sınıflandırmalara göre belirlenmiş olan, merkezî yönetim, sosyal güvenlik kurumları ve mahallî idareleri ifade eder.

    Mahalli idareler genel bütçe kapsamında mıdır?

    Mahalli idareler, genel bütçe kapsamında değildir. Genel bütçe, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na göre, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin bütçelerinden oluşur. Mahalli idareler ise mahalli idareler bütçesi kapsamında yer alır.

    Mahalli idare birliklerinde hangi hesaplar kullanılır?

    Mahalli idare birliklerinde kullanılan hesaplar, Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği kapsamında belirlenmiştir. Bu hesaplar arasında şunlar yer alır: 1. 900 Gönderilecek Bütçe Ödenekleri Hesabı: Bütçe ile öngörülen ödeneklerin takip edilmesi için kullanılır. 2. 901 Bütçe Ödenekleri Hesabı: Bütçede öngörülen ödenekler, devreden ödenekler, aktarmalar ve özel ödeneklerin izlenmesi için kullanılır. 3. 905 Ödenekli Giderler Hesabı: Ödeneğine dayanılarak tahakkuk ettirilip ödenen bütçe giderleri ile iptal edilen ödeneklerin izlenmesi için kullanılır. 4. 906 Mahsup Dönemine Aktarılan Kullanılacak Ödenekler Hesabı: Mali yılın sonuna kadar mahsubu yapılamayan ön ödemeler için kullanılır. Ayrıca, birliklerin gelir ve giderlerini kaydetmek için kesin hesap cetvelleri ve bilanço gibi belgeler de kullanılır.