• Buradasın

    Kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları hangi bakanlığa bağlıdır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlıdır 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Kamu kurumları ve özel kurumlar nelerdir?
    Kamu kurumları ve özel kurumlar şu şekilde sınıflandırılabilir: Kamu Kurumları: 1. Devlet Kurumları: Türkiye Büyük Millet Meclisi, Cumhurbaşkanlığı, bakanlıklar gibi. 2. Eğitim Kurumları: Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler gibi. 3. Sağlık Kuruluşları: Sağlık Bakanlığı, hastaneler gibi. 4. Bilimsel ve Teknik Kurumlar: TÜBİTAK, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu gibi. 5. Bağımsız İdari Otoriteler: Sermaye Piyasası Kurulu, Rekabet Kurumu gibi. Özel Kurumlar: 1. Bankalar: İş Bankası, Ziraat Bankası gibi. 2. Sigorta Şirketleri: Anadolu Sigorta, Axa Sigorta gibi. 3. Sanayi ve Ticaret Kurumları: TOBB, MÜSİAD, İstanbul Ticaret Odası gibi. 4. Sivil Toplum Kuruluşları: TEMA Vakfı, AKUT, Çocuk Esirgeme Kurumu gibi.
    Kamu kurumları ve özel kurumlar nelerdir?
    Bakanlığa bağlı ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşlar nelerdir?
    Bakanlığa bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşlar şunlardır: 1. Bağlı Kuruluşlar: Bakanlığın hizmet ve görev alanına giren ana hizmetleri yürütmek üzere kanunla kurulan, genel bütçe içinde ayrı bütçeli veya özel bütçeli kuruluşlardır. 2. İlgili Kuruluşlar: Özel kanun veya statü ile kurulan, iktisadi devlet teşekkülleri ve kamu iktisadi kuruluşları ile bunların müessese, ortaklık ve iştirakleridir. 3. İlişkili Kurumlar: Bağımsız idari otoriteler olup, bazıları Başbakanlıkla, bazıları ise bir bakanlıkla ilişkilidir.
    Bakanlığa bağlı ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşlar nelerdir?
    Kamu kurumları hangi kanuna göre kurulur?
    Kamu kurumları, 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na göre kurulur.
    Kamu kurumları hangi kanuna göre kurulur?
    Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının özellikleri nelerdir?
    Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının özellikleri şunlardır: 1. Kanunla Kurulma: Bu kuruluşlar ancak kanunla kurulabilir. 2. Kamu Tüzel Kişiliği: Kamu tüzel kişiliğine sahiptirler. 3. Zorunlu Üyelik: Meslek mensupları için üyelik zorunludur; kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar hariç. 4. Özerklik: İdari ve mali özerkliğe sahiptirler, ancak merkezi yönetimin vesayet denetimine tabidirler. 5. Kamusal Yetkiler: Yönetmelik çıkarma, belirli koşullarda kamulaştırma yapma gibi kamusal yetkiler kullanabilirler. 6. Bütçe ve Personel: Kendilerine özgü bütçe ve personel rejimleri vardır. 7. Etik Kurallar: Meslek etik kurallarını belirler ve uygularlar. 8. Üst Kuruluşlar: Coğrafi mekan temelinde üst kuruluşlar altında faaliyet gösterirler.
    Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının özellikleri nelerdir?
    Kamu kurumu örnekleri nelerdir?
    Kamu kurumu örnekleri şunlardır: 1. T.C. Cumhurbaşkanlığı. 2. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM). 3. Dışişleri Bakanlığı. 4. Ticaret Bakanlığı. 5. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. 6. Hazine ve Maliye Bakanlığı. 7. KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı). 8. TSE (Türk Standartları Enstitüsü). 9. Eximbank. 10. Sosyal Sigortalar Kurumu.
    Kamu kurumu örnekleri nelerdir?
    Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları nelerdir?
    Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları şunlardır: 1. Türk Diş Hekimleri Birliği. 2. Türk Eczacılar Birliği. 3. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu. 4. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği. 5. Türk Tabipleri Birliği. 6. Türk Veteriner Hekimleri Birliği. 7. Türkiye Barolar Birliği. 8. Türkiye Noterler Birliği. 9. Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği. 10. Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği. 11. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği. 12. Türkiye Ziraat Odaları Birliği. 13. Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği.
    Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları nelerdir?
    Kamu kurumu niteliğine sahip meslek kuruluşları nasıl denetlenir?
    Kamu kurumu niteliğine sahip meslek kuruluşları iki şekilde denetlenir: 1. İç Denetim: Seçimle iş başına gelen denetim kurulları tarafından gerçekleştirilir. 2. Dış Denetim: İlgili bulundukları bakanlıklar tarafından yapılır. Ayrıca, bu kuruluşlar Devlet Denetleme Kurulu'nun da inceleme ve denetimine tabidir. Sayıştay denetimi ise bu kuruluşlar için öngörülmemiştir.
    Kamu kurumu niteliğine sahip meslek kuruluşları nasıl denetlenir?