• Buradasın

    İYUK 2 maddesi nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    İYUK Madde 2 idari dava türlerini belirler ve şu şekildedir 13:
    1. İptal davaları: İdarî işlemler hakkında yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden biri ile hukuka aykırı olduklarından dolayı iptalleri için menfaatleri ihlâl edilenler tarafından açılan davalar 13.
    2. Tam yargı davaları: İdari eylem ve işlemlerden dolayı kişisel hakları doğrudan muhtel olanlar tarafından açılan davalar 13.
    3. İdari sözleşmelerden doğan davalar: Tahkim yolu öngörülen imtiyaz şartlaşma ve sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıklar hariç, kamu hizmetlerinden birinin yürütülmesi için yapılan her türlü idari sözleşmelerden dolayı taraflar arasında çıkan uyuşmazlıklara ilişkin davalar 13.
    Ayrıca, idari yargı yetkisi sadece idari eylem ve işlemlerin hukuka uygunluğunun denetimi ile sınırlıdır ve idari mahkemeler yerindelik denetimi yapamazlar 14.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    İYUK 10 ve 11 nedir?

    İYUK 10 ve 11, İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun (İYUK) iki önemli maddesidir: 1. İYUK Madde 10: Bu madde, ilgililerin idari davaya konu olabilecek bir işlem veya eylemin yapılması için idari makamlara başvuru yapmalarını düzenler. 2. İYUK Madde 11: Bu madde, ilgililerin idari dava açmadan önce, idari işlemin kaldırılması, geri alınması, değiştirilmesi veya yeni bir işlem yapılması için üst makama veya işlemi yapan makama başvurma hakkını düzenler.

    İYUK nedir?

    İYUK, İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun kısaltmasıdır. İYUK, Türkiye'de idari yargı alanında uygulanan bir kanundur ve idari davalara ilişkin usul ve esasları düzenler. Bu kanun kapsamında: dava açma usulü, ön inceleme, delillerin toplanması, dilekçelerin sunulması, duruşma süreci, karar verme ve kanun yolları gibi konular belirlenmiştir.