• Buradasın

    İİK'nın 18. maddesi gereğince duruşma yapılmasına gerek olup olmadığı takdir edilir ne demek?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    İİK'nın 18. maddesi gereğince duruşma yapılmasına gerek olup olmadığının takdir edilmesi, icra mahkemesinin, şikayet konusu işlem hakkında duruşma yapılıp yapılmayacağına karar verme yetkisine sahip olması anlamına gelir 24.
    Buna göre, icra mahkemesi, şikayet konusu işlemin incelenmesi için dosya üzerinden mi, yoksa duruşmalı olarak mı inceleme yapılacağını belirler 4. Duruşma yapılmasının gerekli görüldüğü durumlarda, ilgililer en kısa zamanda duruşmaya çağrılır ve taraflar gelmese bile mahkeme gerekli kararı verir 24.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Basit yargılamada duruşma olur mu?

    Basit yargılama usulünde genellikle duruşma yapılmaz, tüm işlemler evrak üzerinden yürütülür. Ancak, mahkemenin basit yargılama usulünün herhangi bir evresinde, uyuşmazlığın duruşma açılmaksızın çözülemeyeceği kanaatine varması durumunda, basit yargılama usulüne son verilerek olağan yargılama usulüne geçilebilir.

    Mahkeme ve muhakeme usulü nedir?

    Mahkeme, hukuki anlaşmazlıkları çözmek ve suçluları yargılamakla görevli olan yargı organıdır. Muhakeme usulü ise, mahkemelerde hukuki süreçlerin yürütülme yöntemidir. İki ana muhakeme usulü bulunmaktadır: 1. Seri Muhakeme Usulü: Cumhuriyet savcısının, şüphelinin müdafi huzurunda bu usulü kabul etmesi şartıyla, suçun cezasına yarı oranında indirim uygulayarak belirlediği yaptırımın mahkeme tarafından denetlenerek hüküm kurulması sureti ile tatbik edilen özel bir yargılama usulüdür. 2. Basit Yargılama Usulü: Asliye ceza mahkemesince, iddianamenin kabulünden sonra adli para cezasını veya üst sınırı iki yıl veya daha az süreli hapis cezasını gerektiren suçlarda, duruşma yapılmaksızın ve birçok usul işlemi yapılmaksızın hüküm vermeye imkan tanıyan bir yargılama türüdür.

    İcra Mahkemesinde hangi hallerde duruşma yapılır?

    İcra Mahkemesinde duruşma yapılması gereken haller şunlardır: 1. Gecikmiş itiraz, istihkak iddiası ve iflasta alacaklılar toplantısının kararlarına karşı yapılan şikayetlerde duruşma açılması gereklidir. 2. Tebligatın usulsüzlüğüne ilişkin şikayetlerde de duruşma yapılması gerekmektedir. 3. Genel haciz, rehnin veya ipoteğin paraya çevrilmesi, tahliye içeren itirazın kaldırılması taleplerinde duruşma açılarak karar verilmelidir. 4. Haciz ihbarnamesine yapılan itiraza karşı açılan itirazlarda ve ihalenin feshi taleplerinde de duruşma yapılması zorunludur. Duruşma açılıp açılmayacağı, icra mahkemesi hakiminin takdirine bağlıdır.

    İ.İ.K 18 maddesi uyarınca duruşma yapılmasına gerek görülmemiştir ne demek?

    İ.İ.K 18 maddesi uyarınca duruşma yapılmasına gerek görülmemiştir ifadesi, icra mahkemesinin, şikayet konusu işlemi yapan icra dairesinin açıklama yapmasına ve duruşma yapmasına gerek olmadığını takdir ettiği anlamına gelir. Bu durumda, icra mahkemesi ilgilileri en kısa zamanda duruşmaya çağırmaz ve gelmeseler bile gereken kararı verir. İcra ve İflas Kanunu'nun (İİK) 18. maddesi şu şekildedir: > "Yargılama usulleri": > > İcra mahkemesine arzedilen hususlar ivedi işlerden sayılır ve bu işlerde basit yargılama usulü uygulanır. > Şu kadar ki, talep ve cevaplar dilekçe ile olabileceği gibi icra mahkemesine ifade zaptettirmek suretiyle de olur. > Aksine hüküm bulunmayan hâllerde icra mahkemesi, şikâyet konusu işlemi yapan icra dairesinin açıklama yapmasına ve duruşma yapılmasına gerek olup olmadığını takdir eder; duruşma yapılmasını uygun gördüğü takdirde ilgilileri en kısa zamanda duruşmaya çağırır ve gelmeseler bile gereken kararı verir. > Duruşma yapılmayan işlerde icra mahkemesi, işin kendisine geldiği tarihten itibaren en geç on gün içinde kararını verir. > Duruşmalar, ancak zorunluluk hâlinde ve otuz günü geçmemek üzere ertelenebilir.