• Buradasın

    İhtiyati tedbir kararı kesinleştiğinde ne olur?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    İhtiyati tedbir kararı kesinleştiğinde, kararın etkisi nihai kararın kesinleşmesine kadar devam eder 34.
    Bu süreçte:
    • Taşınır veya taşınmaz mallar satılamaz ve üçüncü kişiler lehine hak tesisi yapılamaz 1.
    • Tedbir kararına aykırı hareketler disiplin hapsi ile cezalandırılabilir 12.
    • İtiraz hakkı saklıdır; karara itiraz edilmesi durumunda, mahkeme tedbir kararını değiştirebilir veya kaldırabilir 12.
    • Tazminat davası açma hakkı, hükmün kesinleşmesinden veya tedbir kararının kalkmasından sonraki 1 yıl içinde kullanılabilir 13.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    İhtiyat tedbir kararı kaç gün sürer?
    İhtiyati tedbir kararı, kararın verildiği tarihten itibaren bir hafta içinde uygulanmazsa kendiliğinden kalkar.
    İhtiyat tedbir kararı kaç gün sürer?
    İhtiyati haciz niteliğinde ihtiyati tedbir nedir?
    İhtiyati haciz niteliğinde ihtiyati tedbir, hem para alacakları hem de diğer hak ve talepler için uygulanan geçici hukuki koruma tedbirlerini ifade eder. Temel farkları şunlardır: - Konu: İhtiyati tedbir, para alacağı dışındaki uyuşmazlıklarda uygulanırken, ihtiyati haciz sadece para alacaklarında kullanılır. - Uygulama: İhtiyati tedbirde tedbir konulan mal veya hak davanın konusunu oluştururken, ihtiyati hacizde haczedilen mal veya hak çekişme konusu değildir. - Sonuç: İhtiyati tedbir kararı ile malın devri veya üzerinde tasarruf yapılması engellenirken, ihtiyati hacizde malın devri mümkündür, ancak haciz malı takip eder.
    İhtiyati haciz niteliğinde ihtiyati tedbir nedir?
    Satıştan alacağa yönelik tedbir kararı nedir?
    Satıştan alacağa yönelik tedbir kararı, mahkemelerin, dava süresince veya dava açılmadan önce, alacaklının hakkını korumak amacıyla başvurduğu geçici bir hukuki koruma tedbiridir. Bu tedbir, uyuşmazlık konusu mal, hak veya alacak üzerinde uygulanır ve genellikle şu durumlarda verilir: - Mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağı veya tamamen imkansız hale geleceği endişesi varsa; - Gecikme sebebiyle bir sakınca veya ciddi bir zararın doğması ihtimali varsa. Tedbir kararı, alacaklının alacağını güvence altına almak için borçlunun mal varlığını koruma altına alır.
    Satıştan alacağa yönelik tedbir kararı nedir?
    İhtiyat tedbir ve ihtiyati haciz farkı nedir?
    İhtiyati tedbir ve ihtiyati haciz arasındaki temel farklar şunlardır: 1. Amaç: İhtiyati tedbir, genel anlamda bir hakkın korunmasını sağlarken, ihtiyati haciz alacaklının alacağını güvence altına almak için borçlunun malvarlığına yönelik bir tedbirdir. 2. Konu: İhtiyati haciz sadece para ve teminat alacaklarına ilişkinken, ihtiyati tedbirin konusu daha geniştir ve mülkiyet hakkı, sözleşmesel haklar gibi alanları da kapsar. 3. Uygulama: İhtiyati haciz kararları icra daireleri tarafından uygulanırken, ihtiyati tedbir kararlarının uygulanması ilgili mahkeme tarafından denetlenir. 4. Dava Açma Zorunluluğu: İhtiyati haciz kararından sonra alacaklı, borçlu hakkında dava açmaya veya icra takibinde bulunmaya mecbur değildir, ancak ihtiyati tedbir kararından sonra dava açmak zorunludur.
    İhtiyat tedbir ve ihtiyati haciz farkı nedir?
    Tedbir kararı kesinleşmeden kalkarsa ne olur?
    Tedbir kararı kesinleşmeden kalkarsa, aşağıdaki sonuçlar doğar: 1. Kanuni süre içinde dava açılmamışsa: Tedbir kararı, dava açılmadan önce verilmişse ve kanuni süre içinde dava açılmamışsa kendiliğinden kalkar. 2. Teminat gösterilmemişse: Tedbir talep eden taraf, haksız çıktığı takdirde karşı tarafın ve üçüncü kişilerin uğrayacağı muhtemel zararlara karşılık teminat göstermek zorundadır. 3. Durum ve koşulların değişmesi: Tedbirin kaldırılması veya değiştirilmesi için mahkemeye başvurulabilir ve mahkeme, teminatın değiştirilmesi veya kaldırılmasına karar verebilir.
    Tedbir kararı kesinleşmeden kalkarsa ne olur?
    İhtiyat tedbir kararı haczi engeller mi?
    İhtiyati tedbir kararı, ihtiyati haczin infazını engellemez, eğer tedbir kararında özellikle ihtiyati hacizlerin de kapsam dışı bırakıldığı belirtilmemişse. Yargıtay'a göre, ihtiyati haciz bir icra takip işlemi olmayıp, asıl icra takibine yardımcı olan ve para alacağına güvence sağlayan bir tedbirdir.
    İhtiyat tedbir kararı haczi engeller mi?
    İhtiyati tedbir kararı ne zaman kalkar?
    İhtiyati tedbir kararı, aşağıdaki durumlarda kalkar: 1. Süresinde uygulanmaması: İhtiyati tedbir kararının, tedbir isteyen tarafa tefhim veya tebliğinden itibaren bir hafta içinde uygulanmaması halinde, kanuni süre içinde dava açılmış olsa bile kendiliğinden kalkar. 2. Esas davanın açılmaması: Tedbir kararı, dava açılmadan önce verilmişse, iki hafta içinde esas hakkındaki davanın açılmaması durumunda da tedbir kararı kalkar. 3. Mahkeme kararı: Tedbir kararına itiraz edilmesi ve bu itirazın kabul edilmesi veya mahkemenin tedbiri değiştirmesi veya kaldırması durumunda da tedbir kararı sona erer.
    İhtiyati tedbir kararı ne zaman kalkar?