İcra itiraz dilekçesi yazmak için aşağıdaki adımları izlemek gerekmektedir:
- Başlık ve Giriş: Dilekçenin başında, ilgili icra dairesinin adı, dosya numarası, borçlu ve alacaklının kimlik bilgileri yer almalıdır 34.
- İtiraz Konusu: Dilekçede, icra takibine neden itiraz edildiği açıkça belirtilmelidir. Bu, borcun tamamına veya bir kısmına yönelik olabilir 13.
- Gerekçeler: İtirazın dayanağını oluşturan hukuki nedenler ve deliller detaylı bir şekilde açıklanmalıdır 24. Örneğin, borcun daha önce ödenmiş olması, zamanaşımına uğramış olması gibi 2.
- Sonuç ve Talep: Dilekçenin sonunda, icra takibinin durdurulması veya itirazın kabulü talebi yer almalıdır 35.
Örnek bir icra itiraz dilekçesi şu şekilde olabilir:
T.C. İSTANBUL ... İCRA DAİRESİDOSYA NO: 202./…. ESAS1-BORÇLU: ADI-SOYADI VEYA ÜNVANI - TC VEYA VERGİ NO 2-ALACAKLI: ADI-SOYADI VEYA ÜNVANI - TC VEYA VERGİ NO VEKİLİ: ADI-SOYADIKONU: Müdürlüğünüzün 202./.. E. sayılı dosyasından başlatılan icra takibinde; yetkiye, borcun tümüne, faize, faiz oranına ve ferilerine itirazlarımız ile takibin durdurulması talebimizin arzından ibarettir.YETKİYE İTİRAZIMIZ: Tarafımın ikamet adresi ... ili ... ilçesi ... mahallesi ... sokak no:../2 olmakla yetkili icra dairesi ... İCRA DAİRELERİDİR. Dolayısıyla yetkiye ayrıca ve açıkça itiraz ediyor, dosyanın yetkili icra dairesine gönderilmesini talep ediyoruz.ESASA İLİŞKİN İTİRAZIMIZ: Müdürlüğünüzün 202./.. Esas sayılı dosyasından aleyhime ilamsız icra takibi başlatılmış ve bu icra takibine istinaden gönderilen Örnek No::7 ödeme emrini../..//.... tarihi itibariyle haricen öğrenmiş bulunmaktayım.Alacaklı tarafından haksız ve kötüniyetle başlatılan iş bu ödeme emrine yedi (7) günlük yasal süremiz içerisinde itirazlarımızı sunarız.SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda açıklanan nedenlerle; yetkiye, borcun tamamına, faize, faiz oranına ve her türlü fer’ilerine itiraz eder, takibin durdurulmasına karar verilmesini arz ve talep
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: