• Buradasın

    Hukukta saklı ne demek?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Hukukta "saklı" terimi iki farklı bağlamda kullanılabilir:
    1. Saklı Pay: Türk Medeni Kanunu'na göre, miras bırakanın bıraktığı mirasın belirli bir kısmının, kanuni mirasçılara ayrılması gereken payı ifade eder 23. Bu pay, mirasçıların, özellikle alt soy (çocuklar), üst soy (anne-baba) ve eşin haklarının korunmasını amaçlar 2.
    2. "Hakkını Saklı Tutmak": Bir anlaşma feshedildiğinde veya zaman aşımına uğradığında bazı hakların korunması anlamına gelen avukat ağzı terimi olarak kullanılır 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Mirasta saklı payı kimler alabilir?

    Mirasta saklı payı alabilecek kişiler şunlardır: 1. Alt soy (çocuklar, torunlar). 2. Sağ kalan eş. 3. Ana ve baba. Kardeşler, 2007 yılında yapılan değişiklik ile saklı paylı mirasçılar arasından çıkarılmıştır.

    Hukuki ne anlama gelir?

    Hukuki kelimesi, hukukla ilgili olan veya hukuka dayanan anlamına gelir.

    Saklı pay ne demek hukukta?

    Saklı pay, hukukta kanunen belirlenmiş oranlarda, mirasbırakanın tasarruf edemeyeceği, mirasçıların haklarını korumak için mirastan almaları gereken asgari pay anlamına gelir. Saklı paylı mirasçılar ise Medeni Kanun'da sınırlı olarak sayılmıştır ve şunlardır: - Miras bırakanın altsoyu (çocukları, evlatlıkları, torunları); - Miras bırakanın anne-babası; - Miras bırakanın eşi.

    Tüm hakları saklı kalmak kaydıyla ne demek hukuk?

    "Tüm hakları saklı kalmak kaydıyla" ifadesi, hukuk açısından özel bir anlam taşımaz. Bu ifade, genellikle istifa sürecinde veya göreve başlamama durumunda, personelin dilekçelerinde yer alır ve özel hukuk açısından hukuki bir sonuç doğurabilir.

    Hukuk nedir TDK?

    Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre hukuk kelimesinin anlamı: 1. Toplumu düzenleyen ve devletin yaptırım gücünü belirleyen yasaların bütünü, tüze. 2. Bu yasaları konu alan bilim. 3. Yasaların ceza ile ilgili olmayıp alacak verecek vb. davaları ilgilendiren bölümü. 4. Haklar. 5. Ahbaplık, dostluk.

    Hukukta hukuki işlem nedir?

    Hukuki işlem, hukuk düzeninin öngördüğü sınırlar içinde, bir veya birden çok kişinin hukuki sonuçlar doğurmaya yönelik irade açıklamalarından oluşan hukuki bir olgudur. Hukuki işlemlerin bazı temel özellikleri: - İrade beyanı: Tarafların hukuki bir sonuç doğuracak şekilde irade beyanında bulunması gerekir. - Hukuki sonuç: Yapılan işlemin hukuken geçerli bir sonuç doğurması ve bu sonucun taraflar üzerinde etkili olması önemlidir. - Yasal çerçeve: Hukuki işlemler, geçerli olan yasalar çerçevesinde gerçekleştirilmelidir. Hukuki işlemler çeşitli türlere ayrılabilir, bunlar arasında sözleşmeler, mülkiyet devri ve vasiyetname düzenleme gibi işlemler yer alır.