• Buradasın

    Hmk'nın 164 ve 165 maddeleri nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    HMK'nın 164 ve 165 maddeleri, hukuk yargılamasında ön sorun ve bekletici mesele ile ilgilidir:
    HMK madde 164: Ön sorunun incelenmesi 34.
    Buna göre, hakim, taraflardan birinin ileri sürdüğü ön sorunu incelemeye değer bulursa, belirleyeceği süre içinde, varsa delilleriyle birlikte cevabını bildirmesi için diğer tarafa tefhim veya tebliğ eder 34.
    Eğer ön sorun hakkında iki taraf arasında uyuşmazlık varsa, hakim gerekirse tarafları davet edip dinledikten sonra kararını verir 34.
    HMK madde 165: Bekletici mesele 35.
    Bir davada hüküm verilebilmesi, başka bir davaya, idari makamın tespitine yahut dava konusuyla ilgili bir hukuki ilişkinin mevcut olup olmadığına kısmen veya tamamen bağlı ise, mahkeme o davanın sonuçlanmasına veya idari makamın kararına kadar yargılamayı bekletebilir 35.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    6100 sayılı HMK nedir?

    6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK), 4 Şubat 2011 tarihinde yürürlüğe giren ve eski 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun (HUMK) yerini alan bir kanundur. HMK'nın amacı, medeni usul hukuku alanında köklü bir reform gerçekleştirerek yargılamaları daha etkin, verimli ve hızlı hale getirmektir. Kanunun kapsamı oldukça geniştir ve hukuk mahkemelerinde görülen tüm özel hukuk uyuşmazlıklarını düzenler. HMK'da yer alan bazı önemli konular şunlardır: Dava açma süreçleri ve dilekçelerin verilmesi; Ön inceleme ve tahkikat aşamaları; Delillerin toplanması ve tanıkların dinlenmesi; Geçici hukuki koruma tedbirleri; Kanun yolları (istinaf, temyiz ve karar düzeltme).

    HMK 166 nedir?

    HMK 166, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun Davaların Birleştirilmesi ve Ayrılması başlıklı dördüncü ayırımını ifade eder. Bu maddeye göre: 1. Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. 2. Davalar, ayrı yargı çevrelerinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış ise, bağlantı sebebiyle birleştirme ikinci davanın açıldığı mahkemeden talep edilebilir. 3. Birleştirme kararı, derhal ilk davanın açıldığı mahkemeye bildirilir. 4. Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda, bağlantı var sayılır.

    HMK 165/2 nedir?

    HMK 165/2 maddesi, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 165. maddesinin ikinci fıkrasını ifade eder ve şu şekildedir: "Bir davanın incelenmesi ve sonuçlandırılması başka bir davanın veya idari makamın çözümüne bağlı ise mahkeme, ilgili tarafa görevli mahkemeye veya idari makama başvurması için uygun bir süre verir. Bu süre içinde görevli mahkemeye veya idari makama başvurulmadığı takdirde, ilgili taraf bu husustaki iddiasından vazgeçmiş sayılarak esas dava hakkında karar verilir".