• Buradasın

    Fiili yol tam yargı davasında nasıl hesaplanır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Fiili yol ve tam yargı davası kavramları farklı hukuki durumları ifade eder:
    1. Fiili Yol: İdarenin, idari usul ve esaslar dışında hukuka aykırı olarak gerçekleştirdiği eylemler için kullanılır ve bu eylemler haksız fiil olarak değerlendirilir 1. Fiili yolun hesaplanmasında, açık bir yolsuzluk ve usule aykırılık, maddi ve fiili icra ile mülkiyet hakkına veya kamu hürriyetine tecavüz gibi unsurlar dikkate alınır 1.
    2. Tam Yargı Davası: İdarenin işlem veya eylemleri nedeniyle maddi veya manevi zarara uğrayan kişilerin, bu zararların tazmin edilmesi amacıyla açtığı davadır 23. Tam yargı davasında tazminat miktarı, uğranılan zararın niteliğine ve miktarına bağlı olarak bilirkişi tarafından belirlenir 23.
    Özetle, fiili yolun tam yargı davasında nasıl hesaplandığı, zararın tespiti ve tazminatın belirlenmesi süreçleriyle ilgilidir ve bu hesaplamada hukuki ve idari esaslar göz önünde bulundurulur.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Tam yargı davası nedir?

    Tam yargı davası, idare tarafından gerçekleştirilen işlem veya eylemler sebebiyle kişisel hakkı ihlal edilenlerin, bu ihlal sebebiyle maruz kaldıkları maddi ve manevi zararın tazmini amacıyla idareye karşı açtıkları davadır. Tam yargı davasının dört ana türü vardır: 1. Tazminat davası niteliğinde tam yargı davası: İdarenin hizmet kusuruna dayanan zararların tazminini içerir. 2. İstirdat davası niteliğinde tam yargı davası: Hukuka aykırı bir şekilde idarenin hesabına geçen bir malvarlığının veya parasal değerin geri alınması talebiyle açılır. 3. Vergi davası niteliğinde tam yargı davası: Tahakkuk eden verginin miktarına ya da bu verginin esasına ilişkin idari dava türüdür. 4. İdari sözleşmelerden doğan tam yargı davası: İdari mercilerin, özel hukuk kişileri ile yaptıkları sözleşmelerden kaynaklanan uyuşmazlıkları kapsar. Dava açma süreleri: Tam yargı davasında, zarar veren olayın öğrenilmesinden itibaren 1 yıl ve her halde eylem tarihinden itibaren 5 yıl içinde dava açılması gerekmektedir.