• Buradasın

    Dosyaya sonradan katılan taraf temyiz edebilir mi?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Dosyaya sonradan katılan taraf, temyiz edebilir. Ancak, bu durum bazı koşullara bağlıdır:
    • Katılma Yoluyla Temyiz: Temyiz süresini kaçıran taraf, hükmü katılma yoluyla temyiz edebilir 23. Katılma yoluyla temyiz hakkı, asıl temyiz talebine sıkı sıkıya bağlı bir haktır 3. Asıl temyiz eden taraf temyiz talebinden feragat eder veya talebi Yargıtay tarafından esasa girilmeden reddedilirse, katılma yoluyla başvuran tarafın temyiz talebi de reddedilir 23.
    • İlk Derece Mahkemesinde Katılma İsteği: 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre, ilk derece mahkemesinde ileri sürülüp reddolunan veya karara bağlanmayan katılma istekleri, kanun yolu başvurusunda açıkça belirtilmişse incelenip karara bağlanır 4.
    Temyiz hakkı, kararın tebliğinden itibaren iki hafta içinde kullanılmalıdır 5.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Temyiz ve istinaf kesinlik sınırı hangi tarihe göre belirlenir?

    Temyiz ve istinaf kesinlik sınırı, kararın verildiği tarihe göre belirlenir.

    Temyiz başvurusu kabul edilirse ne olur?

    Temyiz başvurusunun kabul edilmesi durumunda, ilk derece mahkemesi veya istinaf mahkemesinin kararı bozulur ve dosya yeniden ilgili mahkemeye gönderilir. Bozma sonrası yapılacak yeni yargılamada, sanığın bozmadan önce kazanmış olduğu haklar dikkate alınır ve bu haklara riayet edilir. Temyiz incelemesi sonucunda verilen kararlar şunlardır: Onama kararı (temyizin esastan reddi). Düzelterek onama kararı.

    Temyiz ve istinaf sınırları nasıl belirlenir?

    Temyiz ve istinaf sınırları, Türk hukuk sisteminde dava konusunun değerine bağlı olarak belirlenir. 2025 yılı için belirlenen bazı temyiz ve istinaf sınırları: İstinaf sınırı: Asliye Ticaret Mahkemeleri için 40.000 TL, İcra Mahkemeleri için 95.000 TL. Temyiz sınırı: 544.000 TL. Belirlemelerde dikkate alınan bazı ilkeler: Tarih esası: İstinaf ve temyiz sınırları, kararın verildiği tarihteki miktara göre belirlenir. Sadece dava konusu değer: Kesinlik sınırı belirlenirken yalnız dava konusu edilen taşınır malın veya alacağın değeri dikkate alınır. Manevi tazminat: Manevi tazminat davalarında kesinlik sınırı yoktur.

    Temyiz ve istinaf aynı anda yapılabilir mi?

    Hayır, temyiz ve istinaf aynı anda yapılamaz. İstinaf, ilk derece mahkemesinin kararının hem maddi olay hem de hukuki yönlerden yeniden incelenmesi sürecidir. İstinaf başvurusu, öncelikle yapılmalıdır; temyiz yoluna başvurabilmek için öncelikle istinaf yolunun kullanılması gereklidir. İstisna olarak, istinaf başvurusunda bulunmayan tarafın, diğer tarafın istinaf başvurusu neticesinde aleyhine hüküm kurulması durumunda temyiz yoluna başvurması mümkündür.

    Temyiz edilemeyen kararlar nelerdir CMK?

    CMK'ya göre temyiz edilemeyen kararlar şunlardır: İlk derece mahkemelerinden verilen beş yıl veya daha az hapis cezaları ile miktarı ne olursa olsun adli para cezalarına karşı istinaf başvurusunun esastan reddine dair bölge adliye mahkemesi kararları. İlk derece mahkemelerinden verilen beş yıl veya daha az hapis cezalarını artırmayan bölge adliye mahkemesi kararları. Hapis cezasından çevrilen seçenek yaptırımlara ilişkin ilk derece mahkemesi kararları ile ilgili olarak bölge adliye mahkemesince verilen; seçenek yaptırımlara ilişkin her türlü kararlar ve istinaf başvurusunun esastan reddine dair kararlar. İlk defa bölge adliye mahkemesince verilen ve 272. maddenin üçüncü fıkrası kapsamı dışında kalan mahkumiyet kararları hariç olmak üzere, ilk derece mahkemelerinin görevine giren ve kanunda üst sınırı iki yıla kadar (iki yıl dahil) hapis cezasını gerektiren suçlar ve bunlara bağlı adli para cezalarına ilişkin her türlü bölge adliye mahkemesi kararları. Adli para cezasını gerektiren suçlarda ilk derece mahkemelerinden verilen hükümlere ilişkin her türlü bölge adliye mahkemesi kararları. Sadece eşya veya kazanç müsaderesine veya bunlara yer olmadığına ilişkin ilk derece mahkemesi kararları ile ilgili olarak istinaf başvurusunun esastan reddine dair kararları. On yıl veya daha az hapis cezasını veya adli para cezasını gerektiren suçlardan, ilk derece mahkemesince verilen beraat kararları ile ilgili olarak istinaf başvurusunun esastan reddine dair kararları. Davanın düşmesine, ceza verilmesine yer olmadığına, güvenlik tedbirine ilişkin ilk derece mahkemesi kararları ile ilgili olarak bölge adliye mahkemesince verilen bu tür kararlar veya istinaf başvurusunun esastan reddine dair kararlar. Yukarıdaki bentlerde yer alan sınırlar içinde kalmak koşuluyla aynı hükümde, cezalardan ve kararlardan birden fazlasını içeren bölge adliye mahkemesi kararları. Ayrıca, Türk Ceza Kanunu'nda yer alan bazı suçlar nedeniyle verilen kararlar, temyiz edilemeyecek kararlar arasında olsa bile, CMK madde 286/3 gereğince temyizi mümkündür.

    Temyiz için istinaf şart mı?

    Evet, temyiz için istinaf şarttır. Temyiz süreci, daha önce verilmiş olan kararların, üst derece mahkemesi olan Yargıtay tarafından hukuki yönden denetlenmesini içerir.

    Hükmün tamamlanmasına karşı temyiz edilebilir mi?

    Hükmün tamamlanması üzerine verilen ek karar, ilk karar gibi bağımsız bir nihai karar olduğundan temyiz edilebilir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 305/A maddesine göre, taraflardan her biri, nihai kararın tebliğinden itibaren bir ay içinde, yargılamada ileri sürülmesine veya kendiliğinden hükme geçirilmesi gerekli olmasına rağmen hakkında tamamen veya kısmen karar verilmeyen hususlarda ek karar verilmesini isteyebilir.