• Buradasın

    Dernekler kaç yıl faaliyet göstermezse kapatılır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Dernekler, kurulması yasaklanmış faaliyetlerde bulunmaları veya kanunlara aykırı davranmaları durumunda beş yıl faaliyet göstermezse kapatılır 1.
    Ayrıca, kendiliğinden dağılma halinde de dernekler kapatılabilir; bu durum, dernek merkezinin bulunduğu yerin en büyük mülki amirinin veya Cumhuriyet savcılığının istemi üzerine sulh hukuk mahkemesince tespit edilir 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Derneklerde genel kurul yapılmazsa ne olur?

    Derneklerde genel kurul yapılmazsa, dernek tüzel kişiliğini kaybeder ve kendiliğinden sona erer. Ayrıca, genel kurulun gerekli süre içerisinde toplanmaması durumunda yönetim kurulu başkanına idari para cezası uygulanır (2021 yılı için 1730 TL). Genel kurulun ertelenmesi veya yapılamaması durumunda, ilgili kişiler sulh mahkemesine başvurarak derneğin feshi için tespit kararı talep edebilirler.

    Dernekler defter tutmazsa ne olur?

    Dernekler defter tutmazsa, aşağıdaki cezai yaptırımlar uygulanır: 1. Üç aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezası: Derneğe ait tutulması gereken defter veya kayıtları tutmayan dernek yöneticileri bu cezalarla karşı karşıya kalır. 2. İdari para cezası: Defterlerin usulüne uygun tutulmaması durumunda, dernek yöneticilerine ve defterleri tutmakla sorumlu kişilere beş yüz Türk Lirası idari para cezası verilir. Ayrıca, denetim sırasında istenen bilgi ve belgeleri vermeyen dernekler de idari para cezasıyla cezalandırılır.

    Dernek feshi için kaç üye gerekir?

    Dernek feshi için en az üçte iki üye gereklidir. Bu çoğunluk sağlanamazsa, ikinci toplantıya katılan üye sayısı ne olursa olsun fesih konusu görüşülebilir.

    Dernekler hangi durumlarda denetlenir?

    Dernekler, aşağıdaki durumlarda denetlenir: 1. Yılda en az 1 defa: Derneklerde iç denetim yılda en az 1 kere yapılmak zorundadır. 2. Genel kurul veya yönetim kurulu kararı ile: Denetim, genel kurul veya yönetim kurulu tarafından kendi üyeleri veya bağımsız denetim kuruluşları aracılığıyla gerçekleştirilebilir. 3. Mülki idare amirinin talebi ile: İçişleri Bakanlığı veya mülki idare amiri, gerekli gördüğü hallerde dernekleri denetleyebilir. 4. Suç ihbarı veya şikayet durumunda: Dernek faaliyetleri sırasında suç teşkil eden bir durum tespit edilirse, bu durum derhal Cumhuriyet savcılığına bildirilir ve denetim başlatılır.

    Dernek tüzüğü en az kaç yıl geçerli?

    Dernek tüzüğünün geçerlilik süresi en az bir yıldır.

    Dernek kendiliğinden dağıldıktan sonra ne olur?

    Dernek kendiliğinden dağıldıktan (infisah) sonra aşağıdaki süreçler gerçekleşir: 1. Tasfiye Süreci: Derneğin malvarlığının tasfiyesi için yönetim kurulu tarafından tasfiye kurulu oluşturulur. 2. Mahkeme Kararı ile Devir: Eğer genel kurul toplanamaz veya karar alamazsa, derneğin bütün malvarlığı, kapatılan derneğin amacına en yakın ve kapatıldığı tarihte en fazla üyeye sahip derneğe devredilir. 3. Kayıt Silme: Tasfiye ve devir işlemleri tamamlandıktan sonra dernek, dernekler kütüğünden silinir.

    Dernek kapatma davası ne kadar sürer?

    Dernek kapatma davası süresi, tasfiye işlemlerinin tamamlanmasına bağlı olarak değişir. Genel olarak, bu süreç üç ay içinde tamamlanır. Eğer mahkeme kararı ile kapatma söz konusuysa, davanın sonuçlanması için gerekli süre, mahkemenin yoğunluğuna ve davanın karmaşıklığına göre değişebilir.