• Buradasın

    Damga vergisinde nüsha sayısı önemli mi?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Evet, damga vergisinde nüsha sayısı önemlidir.
    Damga Vergisi Kanunu'na göre, bir nüshadan fazla olarak düzenlenen kağıtlardan 12:
    • Maktu vergiye tabi olanların her bir nüshası ayrı ayrı aynı miktarda damga vergisine tabidir 12;
    • Nispi vergiye tabi olanların ise sadece bir nüshası damga vergisine tabidir 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Damga vergisi nedir?
    Damga vergisi, kâğıt üzerinde yapılan hukuki ve ticari işlemlerin resmileştirilmesi amacıyla alınan dolaylı bir vergi türüdür. Bu vergi kapsamına giren belgeler şunlardır: - sözleşmeler, - taahhütnameler, - senetler, - beyannameler, - faturalar ve benzeri belgeler. Damga vergisi, belgenin niteliğine ve içerdiği tutara bağlı olarak maktu (sabit bir tutar) veya nispî (belirli bir oran üzerinden) şekilde hesaplanabilir. Vergi ödeme sorumluluğu, belgeyi düzenleyen taraf veya belgede belirtilen tarafların ortak sorumluluğundadır.
    Damga vergisi nedir?
    488 damga vergisi hangi kağıtlara uygulanır?
    488 sayılı Damga Vergisi Kanunu kapsamında damga vergisine tabi olan kağıtlar şunlardır: 1. Sözleşmeler: Mukavelenameler, taahhütnameler, temliknameler. 2. Vekaletnameler. 3. Teminat mektupları. 4. Kira kontratları. 5. Satış senetleri. 6. İhale kararları. 7. Mahkeme kararları. 8. Ücret bordroları. 9. Resmi yazışmalar. Bu belgeler, resmî işlem niteliği taşıyan ve taraflar arasında bir taahhüt doğuran kağıtlar olarak değerlendirilir.
    488 damga vergisi hangi kağıtlara uygulanır?
    Damga vergisi nasıl hesaplanır?
    Damga vergisi hesaplaması, belgenin türüne ve içerdiği tutara göre değişiklik gösterir. Genel hesaplama formülü: Damga Vergisi = Belge Bedeli x Oran şeklindedir. Oranlar ise her belge türü için farklı olup, kanunda belirtilen sabit bir tutar (maktu) veya oransal (nispi) değerler olarak belirlenmiştir. Örneğin: - Binde 9,48 oranı, belirli bir tutar üzerinden düzenlenen sözleşmeler için uygulanır. - Maktu damga vergisi için her yıl güncellenen sabit bir rakam söz konusudur. Elektronik ortamda düzenlenen belgeler de damga vergisine tabidir ve vergilendirme sürecinde esas alınacak matrah ve oranlar basılı belgeyle aynıdır.
    Damga vergisi nasıl hesaplanır?
    Damga vergisi hangi giderlere dahil edilir?
    Damga vergisi, resmi işlemlerin giderleri arasında yer alır. Damga vergisine dahil edilen giderler şunlardır: - Sözleşmeler: Mukavelenameler, taahhütnameler, kira sözleşmeleri, rehin senetleri, taksitle satış sözleşmeleri. - Kararlar ve mazbatalar: İdari davalarla ilgili olmayarak verilen ilam, mazbata ve hakem kararları. - Ticari işlemlerde kullanılan kağıtlar: İpotekli borç senedi, bilançolar, makbuz senedi, rehin senedi, ordinolar. - Makbuzlar ve diğer kağıtlar: Vergi beyannameleri, maaş, ücret, harcırah gibi belirli bir hizmet karşılığı alınan bedeller için verilen makbuzlar.
    Damga vergisi hangi giderlere dahil edilir?
    Damga vergisi defteri nasıl tutulur?
    Damga vergisi defteri tutmak için aşağıdaki adımları izlemek gerekmektedir: 1. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sayfasına girip, muhasebe bilgileri kısmına girin. 2. "Damga vergisi ekle" seçeneğini tıklayın ve ilgili adımları takip edin. 3. Sözleşmeyle ilgili istenen detayları doldurun. 4. "Kaydet" sekmesine basarak sözleşmeyi damga vergisi defterine kaydedin. Damga vergisi defterini görüntülediğinde ise defter menüsüne girip, defter türü olarak "Damga Vergisi Defteri" seçeneğini seçmek gerekmektedir. Beyanname oluşturmak için ise beyannameler kısmında yer alan "Damga Vergisi" sekmesine tıklayıp, soruları yanıtlayarak "Oluştur" sekmesine basmak yeterlidir.
    Damga vergisi defteri nasıl tutulur?
    Damga vergisi taşınmazın satış bedeli üzerinden mi hesaplanır?
    Damga vergisi, taşınmazın satış bedeli üzerinden hesaplanır.
    Damga vergisi taşınmazın satış bedeli üzerinden mi hesaplanır?
    Damga vergisi defteri birden fazla yıl için tutulur mu?
    Damga vergisi defteri, birden fazla yıl için tutulabilir. Ancak, her yıl yeniden onaylatılması veya ara tasdik yapılması gerekmektedir.
    Damga vergisi defteri birden fazla yıl için tutulur mu?