• Buradasın

    CMK'ya göre arama kararı kim verir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    CMK'ya göre arama kararı şu merciler tarafından verilebilir:
    1. Hakim 12. Arama yapılacak yerin sulh ceza hakimi, arama kararını verir 2. Kovuşturma aşamasında ise bu karar, davayı gören mahkeme tarafından verilir 2.
    2. Cumhuriyet savcısı 23. Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, Cumhuriyet savcısının yazılı emri ile arama yapılabilir 12.
    3. Kolluk amiri 23. Ancak, konut, işyeri ve kamuya açık olmayan kapalı alanlarda arama, hakim kararı veya Cumhuriyet savcısının yazılı emri ile yapılabilir; kolluk amirinin arama izni vermesi mümkün değildir 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Arama kararından sonra arama yapılmazsa ne olur?
    Arama kararından sonra arama yapılmazsa, arama sonucunda elde edilen deliller hükme esas alınamaz. Ayrıca, arama kararının yerine getirilmemesi, ilgili kamu görevlileri için cezai sorumluluk doğurabilir; bu görevliler üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilirler.
    Arama kararından sonra arama yapılmazsa ne olur?
    Arama kararı hangi hallerde verilir CMK?
    Arama kararı, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) uyarınca aşağıdaki hallerde verilir: 1. Makul suç şüphesi: Şüphelinin veya sanığın üstü, eşyası, konutu, işyeri veya ona ait diğer yerlerde arama yapılabilmesi için makul suç şüphesi bulunmalıdır. 2. Hakim kararı: Arama genellikle hakim kararıyla gerçekleştirilir. 3. Gecikmesinde sakınca bulunan haller: Acil durumlarda, Cumhuriyet savcısı yazılı emriyle veya Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı durumlarda kolluk amiri tarafından verilen yazılı emirle arama yapılabilir.
    Arama kararı hangi hallerde verilir CMK?
    CMK 254 maddesi nedir?
    CMK 254 maddesi, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun "Mahkeme Tarafından Uzlaştırma" başlıklı maddesidir. Bu maddeye göre: 1. Kamu davası açıldıktan sonra, kovuşturma konusu suçun uzlaşma kapsamında olduğunun anlaşılması halinde, dosya uzlaştırma bürosuna gönderilir. 2. Uzlaşma gerçekleştiği takdirde, mahkeme, sanığın edimini def'aten yerine getirmesi halinde davanın düşmesine karar verir. 3. Uzlaşmanın gereklerinin yerine getirilmemesi halinde, mahkeme yargılamaya kaldığı yerden devam eder.
    CMK 254 maddesi nedir?
    CMK 178 nedir?
    CMK 178 — Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 178. maddesi: > Çağrılması reddedilen tanığın ve uzman kişinin doğrudan mahkemeye getirilmesi: > > (1) Mahkeme başkanı veya hâkim, sanığın veya katılanın gösterdiği tanık veya uzman kişinin çağrılması hakkındaki dilekçeyi reddettiğinde, sanık veya katılan o kişileri mahkemeye getirebilir. > > (Ek cümle: 7070 S.K m.4 - 1.2.2018) “Ancak, davayı uzatmak amacıyla yapılan talepler reddedilir”.
    CMK 178 nedir?
    CMK 157 maddesi nedir?
    CMK Madde 157 — Soruşturmanın Gizliliği başlıklı maddedir. Maddede yer alan hüküm şu şekildedir: > Kanunun başka hüküm koyduğu hâller saklı kalmak ve savunma haklarına zarar vermemek koşuluyla soruşturma evresindeki usul işlemleri gizlidir.
    CMK 157 maddesi nedir?
    Arama kararı aramadan sonra alınırsa ne olur?
    Arama kararı, aramadan sonra alınırsa, elde edilen deliller hukuka aykırı olarak kabul edilir.
    Arama kararı aramadan sonra alınırsa ne olur?
    CMK 233 maddesi nedir?
    CMK 233 maddesi, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun dördüncü kitabının birinci kısmında yer alan "Suçun Mağduru ile Şikâyetçinin Hakları" başlıklı bölümdür. Maddesinin içeriği şu şekildedir: 1. Mağdur ile şikâyetçi, Cumhuriyet savcısı, mahkeme başkanı veya hâkim tarafından çağrı kâğıdı ile çağırılıp dinlenir. 2. Bu hususta yapılacak çağrı bakımından tanıklara ilişkin hükümler uygulanır.
    CMK 233 maddesi nedir?