• Buradasın

    CMK madde 109 ve 104 birlikte uygulanır mı?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Evet, CMK madde 109 ve 104 birlikte uygulanabilir.
    • CMK madde 109, bir suç sebebiyle yürütülen soruşturmada tutuklama sebeplerinin varlığı halinde şüphelinin tutuklanması yerine adli kontrol altına alınmasına karar verilebileceğini düzenler 12.
    • CMK madde 104, soruşturma ve kovuşturma evrelerinin her aşamasında şüpheli veya sanığın salıverilmesini isteyebileceğini ve bu istemlerin hakim veya mahkeme tarafından karara bağlanacağını belirtir 13.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    CMK 109 adli kontrol güvenlik tedbiri mi?

    Evet, CMK 109 kapsamında düzenlenen adli kontrol, bir güvenlik tedbiridir.

    108 ve 109 madde nedir?

    Türk Ceza Kanunu'nun 108. ve 109. maddeleri farklı konuları düzenlemektedir: 1. Madde 108: Cebir. 2. Madde 109: Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma.

    CMK 109 nedir?

    CMK 109, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 109. maddesi anlamına gelir ve bu madde "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçunu düzenler. Özetle, CMK 109'a göre: - Bir kimseyi hukuka aykırı olarak bir yere gitmek veya bir yerde kalmak hürriyetinden yoksun bırakan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir. - Kişi, bu fiili işlemek için veya işlediği sırada cebir, tehdit veya hile kullanırsa, iki yıldan yedi yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Ayrıca, adli kontrol kararı da CMK 109 kapsamında yer alır ve bu tedbir, tutuklama yerine uygulanabilecek daha hafif bir koruma tedbiridir.

    CMK el koyma maddesi nedir?

    CMK el koyma maddesi, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 123 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, el koyma kararı şu durumlarda verilebilir: - Suçun işlenmesinde kullanılan eşyanın ele geçirilmesi; - Suçtan elde edilen kazanç veya mal varlığının korunması; - Delil niteliğinde olan eşya veya belgelerin muhafazası. El koyma kararı genellikle mahkeme tarafından verilir, ancak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde savcılık veya kolluk kuvvetleri de el koyma işlemi yapabilir ve bu durumda karar en geç 24 saat içinde mahkemeye sunularak onay alınmalıdır.

    CMK'nın 103 ve 104 maddeleri nelerdir?

    CMK'nın 103 ve 104 maddeleri şunlardır: 1. CMK'nın 103. Maddesi: Cumhuriyet Savcısının Tutuklama Kararının Geri Alınmasını İstemesi: - Cumhuriyet savcısı, şüphelinin adli kontrol altına alınarak serbest bırakılmasını sulh ceza hâkiminden isteyebilir. - Hakkında tutuklama kararı verilmiş şüpheli ve müdafii de aynı istemde bulunabilirler. - Bu hâlde sulh ceza hâkimi, Cumhuriyet savcısı ile şüpheli ve müdafiini dinledikten sonra üç gün içinde karar verir. 2. CMK'nın 104. Maddesi: Şüpheli veya Sanığın Salıverilme İstemleri: - Soruşturma ve kovuşturma evrelerinin her aşamasında şüpheli veya sanık salıverilmesini isteyebilir. - Şüpheli veya sanığın tutukluluk hâlinin devamına veya salıverilmesine hâkim veya mahkemece karar verilir. - Bu kararlara itiraz edilebilir.