• Buradasın

    Cezaevindeki mahkum avukat talep edebilir mi?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Evet, cezaevindeki bir mahkum avukat talep edebilir 12.
    Mahkumlar, cezaevinde olsalar bile vekâletname aranmaksızın müdafii (avukat) ile görüşebilirler ve avukatın sunduğu hukuki destekten yararlanabilirler 2. Ayrıca, mahkumlar cezalarının infazı öncesinde noterde avukata vekalet verebilirler 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Mahkumlar neden avukat tutamaz?

    Mahkumlar, belirli istisnai durumlar dışında avukat tutma zorunluluğuna sahip değildir. Avukat tutmanın zorunlu olduğu haller arasında ise şunlar yer alır: - Şüpheli veya sanığın çocuk olması; - Şüphelinin kendini savunamayacak derecede malul, sağır veya dilsiz olması; - Suçun alt sınırının beş yıldan fazla hapis cezasını gerektirmesi; - Tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmesi; - Duruşma düzenini bozan sanığın duruşmadan çıkarılması. Bu durumlarda mahkumlar, kendi istekleriyle özel bir avukatla anlaşabilirler, aksi takdirde devlet tarafından kendilerine bir avukat atanır.

    Ceza avukatı hangi davalara bakar?

    Ceza avukatı, ceza hukuku kapsamında aşağıdaki gibi çeşitli davalara bakar: Kasten adam öldürme ve yaralama davaları; Hırsızlık ve uyuşturucu kaçakçılığı davaları; Dolandırıcılık ve siber suçlar; Ekonomik suçlar (vergi kaçakçılığı, kara para aklama, yolsuzluk); Cinsel suçlar (tecavüz, cinsel saldırı, taciz); Şike ve belgede sahtecilik davaları. Ayrıca, ceza avukatı ağır ceza mahkemeleri ve asliye ceza mahkemelerinde görülen davalarda da müvekkillerini temsil eder.

    Ceza davalarında avukat şart mı?

    Ceza davalarında avukat tutma zorunluluğu yoktur, ancak tavsiye edilir. Bazı durumlarda avukat tutmak zorunludur: - Suçun cezası 5 yıldan fazla olduğunda. - Şüpheli veya sanık çocuk, sağır veya dilsiz olduğunda. Avukat, hukuki süreçte hak kayıplarını önlemek, delilleri toplamak ve yargılamanın adil olmasını sağlamak gibi önemli işlevler üstlenir.

    Avukat cezaevinde müvekkili ile görüşebilir mi?

    Evet, avukat cezaevinde müvekkili ile görüşebilir. Görüşme koşulları şunlardır: - Avukatlar, müvekkilleriyle açık görüş koşullarında, yani maddi temasın mümkün olduğu bir şekilde görüşür. - Vekaletname ibraz eden avukat, hükümlü müvekkili ile her zaman görüşebilir. - Vekaletnamesi olmayan avukat, müvekkiliyle en fazla üç kez görüşme hakkına sahiptir. - Stajyer avukatlar, avukatlarıyla birlikte bulunmak koşuluyla cezaevinde müvekkillerini ziyaret edebilirler.

    Cezaevinde olan biri vekalet verebilir mi?

    Cezaevinde olan biri doğrudan vekalet veremez, çünkü dava süreci bitmiş ve hakkında verilen mahkumiyet kararı kesinleşmiş olan hükümlülerin vekalet verme gibi tasarrufları kısıtlanmıştır. Ancak, hükümlü adına vekalet verebilmek için vasisinin olması gereklidir.

    Cezaevi dilekçesinden sonra ne olur?

    Cezaevi dilekçesinden sonra aşağıdaki süreçler gerçekleşir: 1. Müddetname Hazırlanması: Dilekçe, hükümlünün bulunduğu cezaevi idaresi tarafından incelenir ve müddetname hazırlanır. 2. İtiraz Hakkı: Eğer müddetnamede bir hata olduğunu düşünülüyorsa, hükümlü veya vekili infaz hakimliğine itiraz edebilir. 3. Nakil İşlemleri: Dilekçe, hükümlünün başka bir cezaevine nakli için de kullanılabilir.

    Cezaevinde avukatla görüşme nasıl yapılır?

    Cezaevinde avukatla görüşme şu şekilde yapılır: 1. Müdafi ve Avukat Görüşmesi: Tutuklular, vekaletname aranmaksızın müdafi avukatlarıyla her zaman ve konuşulanların duyulmayacağı, ancak görevlilerin görebileceği bir ortamda açık görüş usulüne tabi olarak görüşebilirler. 2. Hükümlülerin Avukatla Görüşmesi: Hükümlüler, avukatları ile meslek kimliklerinin ibrazı üzerine, tatil günleri dışında ve çalışma saatleri içinde, açık görüş usulüne uygun olarak görüştürülür. 3. Görüşme Sınırlamaları: Aynı anda en fazla üç avukat, bir tutuklu veya hükümlü ile görüşebilir ve avukatlar birden fazla hükümlü veya tutuklu ile aynı anda görüşme yapamaz. 4. Yabancı Uyruklu Avukatlar: Türkiye'de soruşturma veya kovuşturma altında olan yabancı uyruklu hükümlüler, yabancı uyruklu avukatları ile vekâletname sunmak koşuluyla görüşebilirler.