• Buradasın

    Beraat kararı hangi hallerde verilir CMK?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Beraat kararı, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) uyarınca aşağıdaki hallerde verilir:
    1. Yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması 13. Sanığa isnat edilen eylem, Türk Ceza Kanunu veya ilgili diğer yasalarda suç olarak kabul edilmiyorsa, beraat kararı verilir 2.
    2. Yüklenen suçun sanık tarafından işlenmediğinin sabit olması 13. Yargılama sırasında sanığın isnat edilen suçu işlemediği kesin bir şekilde ortaya konulursa beraat kararı verilir 2.
    3. Yüklenen suç açısından failin kast veya taksirinin bulunmaması 13. Bir fiil, hukuka uygunluk sebeplerinden biri kapsamında değerlendirilirse (örneğin meşru müdafaa veya zorunluluk hali gibi), sanık beraat eder 2.
    4. Etkin pişmanlık, şahsi cezasızlık sebebinin varlığı, karşılıklı hakaret veya işlenen fiilin haksızlık içeriğinin azlığı gibi durumlarda, işlenen fiilin suç olma özelliğini devam ettirmesine rağmen faile ceza verilmemesi 15.
    5. Delil yetersizliği 4. Sanığın suç işlediği kesin olarak kanıtlanamadığında, ancak suçsuz olduğu da tam anlamıyla ortaya konulamadığında, mahkeme şüpheden sanık yararlanır ilkesi gereğince hareket ederek beraat kararı verir 4.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Beraat ve aklanma aynı şey mi?
    Evet, "beraat" ve "aklanma" aynı şeyi ifade eder. "Beraat", Arapça kökenli bir kelime olup, bir kimsenin suçlamadan temizlenmesi, suçsuz bulunması anlamına gelir.
    Beraat ve aklanma aynı şey mi?
    Beraat kararı hukuk hakimini bağlar mı?
    Beraat kararı, hukuk hakimini doğrudan bağlamaz. Yani, ceza mahkemesinin beraat kararı sadece kusurun değerlendirilmesi ve zararın belirlenmesi konularında hukuk hakimini etkilemez.
    Beraat kararı hukuk hakimini bağlar mı?
    Beraat eden sanık istinafa başvurabilir mi?
    Evet, beraat eden sanık istinafa başvurabilir. Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 272. maddesine göre, yerel mahkemenin verdiği beraat kararına karşı istinaf kanun yoluna başvurulabilir.
    Beraat eden sanık istinafa başvurabilir mi?
    CMK 233 maddesi nedir?
    CMK 233 maddesi, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun dördüncü kitabının birinci kısmında yer alan "Suçun Mağduru ile Şikâyetçinin Hakları" başlıklı bölümdür. Maddesinin içeriği şu şekildedir: 1. Mağdur ile şikâyetçi, Cumhuriyet savcısı, mahkeme başkanı veya hâkim tarafından çağrı kâğıdı ile çağırılıp dinlenir. 2. Bu hususta yapılacak çağrı bakımından tanıklara ilişkin hükümler uygulanır.
    CMK 233 maddesi nedir?
    Beraat kararına karşı kesinleştirme ne zaman yapılır?
    Beraat kararına karşı kesinleştirme, kararın tüm kanun yollarının denenmiş veya denenme şansının kalmamış olması durumunda yapılır. Bu süreç şu şekilde işler: 1. Gerekçeli karara karşı kanun yoluna başvurulmaması: Kanunda tanımlanan sürede herhangi bir kanun yoluna başvurulmaması halinde karar kesinleşir. 2. Kanun yoluna başvurulması ve üst mahkemenin onayı: Gerekçeli karara karşı istinaf veya temyiz yoluna başvurulması ve bu incelemeyi yapan üst mahkemenin de hükmü hukuka uygun bularak onaması halinde karar kesinleşir.
    Beraat kararına karşı kesinleştirme ne zaman yapılır?
    Sanığın beraat etmesi ne anlama gelir?
    Sanığın beraat etmesi, ceza davasında suçsuz bulunması ve aklanması anlamına gelir. Bu durum, mahkemenin sanığın yüklenen suçu işlemediğine veya suçun kanunda suç olarak tanımlanmamış olduğuna karar vermesi ile gerçekleşir.
    Sanığın beraat etmesi ne anlama gelir?
    Beraat kararı gerekçenin açıklanması ne demek?
    Beraat kararı gerekçesinin açıklanması, mahkemenin, sanığın suçsuz bulunarak aklanması kararını verirken dayandığı hukuki nedenleri belirtmesi anlamına gelir. Bu gerekçeler arasında, yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması, suçun sanık tarafından işlenmediğinin sabit olması, failin kastının bulunmaması, hukuka uygunluk nedeninin varlığı gibi unsurlar yer alabilir.
    Beraat kararı gerekçenin açıklanması ne demek?