• Buradasın

    Avukatlar neden soruşturma dosyasını göremez?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Avukatların soruşturma dosyasını görememe nedeni, soruşturma aşamasının gizli olmasıdır 23.
    Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 157. maddesine göre, soruşturma evresindeki usul işlemleri gizlidir ve bu gizliliği korumak, adli süreçlerin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi ve tanıkların veya şüphelilerin etkilenmemesi açısından önemlidir 23.
    Ancak, avukatlar, müdafi veya vekil olduklarına dair görevlendirme yazısı veya vekâletname ibraz etmeleri durumunda soruşturma dosyasını inceleyebilirler 35.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Avukat UYAPtan her dosyayı görebilir mi?
    Avukatlar, UYAP üzerinden sadece vekaleti bulunan soruşturma dosyalarını görebilirler. Diğer soruşturma dosyalarındaki belgelere erişim, Cumhuriyet savcısının bu talebi onaylamasına bağlıdır.
    Avukat UYAPtan her dosyayı görebilir mi?
    Avukat soruşturma dosyasında hangi bilgileri görebilir?
    Avukat, soruşturma dosyasında aşağıdaki bilgileri görebilir: 1. Şüphelinin ifadesini içeren tutanaklar. 2. Bilirkişi raporları. 3. Müvekkilinin hazır bulunmaya yetkili olduğu diğer adli işlemlere ilişkin tutanaklar (örneğin, keşif veya yer gösterme). 4. Soruşturma evresine ilişkin dosyanın tüm içeriği ve istediği belgelerin bir örneğini harçsız olarak alabilir. Ancak, bu inceleme yetkisi, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecekse Cumhuriyet savcısının istemi üzerine hakim kararıyla kısıtlanabilir.
    Avukat soruşturma dosyasında hangi bilgileri görebilir?
    Avukat dosyasında neler bulunur?
    Avukat dosyasında bulunabilecek belgeler şunlardır: 1. Dava Dosyaları: Dava ile ilgili tüm belgeler, dilekçe, cevap dilekçeleri, bilirkişi raporları, mahkeme kararları. 2. İcra Dosyaları: İcra takipleri ile ilgili belgeler, icra takip talepleri, ödeme emirleri, haciz kararları. 3. Sözleşmeler: Kira sözleşmeleri, alım satım sözleşmeleri, hizmet sözleşmeleri gibi müvekkillerle yapılan sözleşmeler. 4. Vekaletnameler: Avukatlara müvekkiller tarafından verilen vekaletnameler. 5. Diğer Hukuki Belgeler: Yazışmalar, raporlar, ekspertiz raporları ve diğer ilgili belgeler. Ayrıca, avukatların dosya numaraları ve dosya düzenlerine göre belgeleri sınıflandırmaları da önemlidir.
    Avukat dosyasında neler bulunur?
    Avukatlar bilgi ve belge talep edebilir mi?
    Evet, avukatlar bilgi ve belge talep edebilirler. Bu yetki, Avukatlık Kanunu'nun 2. maddesinden kaynaklanmaktadır. Avukatların bilgi edinme hakları şu şekildedir: - Yargı organları, emniyet makamları, kamu kurum ve kuruluşları, bankalar, noterler, sigorta şirketleri ve vakıflar, avukatların görevlerini yerine getirmelerinde yardımcı olmak zorundadır. - Bu kurum ve kuruluşlar, avukatların gerek duyduğu bilgi ve belgeleri incelemesine sunmakla yükümlüdür. - Belgelerden örnek alınması, vekaletname ibrazına bağlıdır. Ancak, bilgi ve belge talep etme yetkisi, kanunlardaki özel hükümler saklı kalmak kaydıyla sınırlıdır.
    Avukatlar bilgi ve belge talep edebilir mi?
    UYAP bilişim sisteminde avukatlar hangi işlemleri yapabilir?
    UYAP bilişim sisteminde avukatlar aşağıdaki işlemleri yapabilir: 1. Dava ve İcra Takibi: Online dava ve icra takip işlemleri başlatabilir. 2. Dosya İnceleme: Vekâleti bulunan açık ve kapalı dava dosyalarını inceleyebilir. 3. Evrak Gönderimi: Mazeret, cevap dilekçesi, vekâletname gibi belgeleri dava dosyalarına gönderebilir. 4. Safahat Bilgilerine Erişim: Davanın aşamaları ve durumu hakkında bilgi edinebilir. 5. Duruşma Günleri Sorgulama: Müvekkilleriyle ilgili duruşma tarihlerini öğrenebilir. 6. Online Harç ve Masraf Ödeme: Harç ve diğer masraf ödemelerini güvenli bir şekilde yapabilir.
    UYAP bilişim sisteminde avukatlar hangi işlemleri yapabilir?
    Avukatın soruşturma dosyasını inceleme yetkisi ne zaman başlar?
    Avukatın soruşturma dosyasını inceleme yetkisi, vekaletname ibraz ettiğinde başlar. Ayrıca, CMK’nın 153. maddesine göre müdafi, soruşturma evresinde dosya içeriğini inceleyebilir ve istediği belgelerin bir örneğini harçsız olarak alabilir.
    Avukatın soruşturma dosyasını inceleme yetkisi ne zaman başlar?
    Müdafi soruşturma dosyasını inceleyebilir mi?
    Evet, müdafi soruşturma dosyasını inceleyebilir. 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 153. maddesine göre, müdafi soruşturma evresinde dosya içeriğini inceleyebilir ve istediği belgelerin bir örneğini harçsız olarak alabilir. Ancak, bu yetki, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecekse, Cumhuriyet savcısının istemi üzerine sulh ceza hakiminin kararıyla kısıtlanabilir.
    Müdafi soruşturma dosyasını inceleyebilir mi?