• Buradasın

    Avukat UYAP'a giriş yapmadan dava açabilir mi?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Avukat, UYAP'a giriş yapmadan doğrudan dava açamaz, çünkü dava açma işlemi için elektronik imza sertifikasına sahip olmak gerekmektedir 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    UYAP'ta avukat portalına kimler girebilir?

    UYAP Avukat Portalına, Türkiye Barolar Birliği'ne kayıtlı avukatlar girebilir. Avukatlar, e-imza veya mobil imza kullanarak sisteme erişim sağlayabilirler.

    Avukat UYAPtan her dosyayı görebilir mi?

    Avukatlar, UYAP üzerinden sadece vekaleti bulunan soruşturma dosyalarını görebilirler. Diğer soruşturma dosyalarındaki belgelere erişim, Cumhuriyet savcısının bu talebi onaylamasına bağlıdır.

    Avukat UYAP'a nasıl giriş yapar?

    Avukatlar, UYAP'a (Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi) iki farklı yöntemle giriş yapabilirler: 1. Baro Kartı ile Giriş: Avukatlar, baro tarafından verilen özel bir kart kullanarak doğrudan UYAP Avukat Portalı'na giriş yapabilirler. 2. E-Devlet Şifresi ile Giriş: Avukatlar, e-devlet kapısı üzerinden kimlik bilgileriyle de UYAP'a giriş yapabilirler. Giriş adımları şu şekildedir: 1. Adrese Giriş: https://avukat.uyap.gov.tr adresine gidilir. 2. Giriş Seçimi: Giriş butonuna tıklandıktan sonra elektronik imza veya mobil imza seçeneği seçilir. 3. Bilgilerin Girilmesi: Seçilen giriş yöntemine göre gerekli bilgiler doğru şekilde girilir ve UYAP Avukat Portalı kullanıma açılır.

    UYAP avukat portaldan dava açma nasıl yapılır?

    UYAP Avukat Portal üzerinden dava açmak için aşağıdaki adımları izlemek gerekmektedir: 1. Portala Giriş: Önceden kurulmuş sunucu kimlik doğrulama sertifikası ile UYAP Avukat Portal'a giriş yapılır. 2. Dava Açılış Bağlantısı: Üst menüden "Dava Açılış" bağlantısı takip edilir. 3. İşlem Türünün Seçimi: "Yeni Dava Açılış ve Harçlandırma" seçeneği seçilir. 4. İl ve Adliye Seçimi: Davanın açılacağı il ve adliye seçilerek "Devam" butonu tıklanır. 5. Mahkeme ve Dava Türü Seçimi: Hazırlanan dava dilekçesi hangi mahkemeye hitaben yazılmış ise o mahkeme seçilir ve dava türü listeden seçilerek "Ekle" butonu tıklanır. 6. Taraf Bilgilerinin Girilmesi: Davanın tarafının sıfatı girilir, TC kimlik numarası biliniyorsa ilgili kısma girilerek sorgulama yapılır ve taraf seçilerek eklenir. 7. Harç Hesaplama: Dava ve faiz değeri, davacı, davalı ve vekil sayısı ilgili alanlara girilir ve "Harç Miktarı Hesapla" butonu tıklanır. 8. Evrak Ekleme: NES ile imzalanan dava dilekçesi sisteme kaydedilir. 9. Bankaya Bağlanma ve Harç Ödeme: Harç ödeme işlemi için "Bankaya Bağlan" butonu tıklanır, ilgili bankanın internet şubesine giriş yapılır ve harç miktarı ödenerek işlem tamamlanır. 10. Davanın Tamamlanması: Ödeme işleminin onaylanmasının ardından gelen ekranda e-davanın açıldığı bilgisi görüntülenir.

    UYAP avukatı kimler kullanabilir?

    UYAP avukatı, avukatlık yetki belgesine sahip olan herkes tarafından kullanılabilir. Bu portal üzerinden avukatlar, aşağıdaki işlemleri gerçekleştirebilirler: - dosyalara vekalet sunma ve inceleme; - dosyalardan suret alma ve evrak gönderme; - yeni dava açma veya icra takibi başlatma; - e-duruşmaya katılım sağlama; - harç ve masraf ödeme.

    Avukatlar UYAP'a girmek zorunda mı?

    Avukatlar, UYAP'a girmek zorundadır çünkü bu sistem üzerinden dava açma, dosya inceleme, dilekçe gönderme gibi işlemleri elektronik ortamda gerçekleştirebilirler.

    Avukat vekaletname olmadan dava açabilir mi?

    Avukat, vekaletname olmadan dava açamaz. Ancak, gecikmesinde zarar doğabilecek hâllerde mahkeme, avukata kesin bir süre vererek vekaletnamesini sunması konusunda izin verebilir.