• Buradasın

    Araç sattıktan sonra pişman olunursa ne olur?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Araç sattıktan sonra pişman olunması durumunda, satıcının herhangi bir sorumluluğu yoktur.
    Türk Borçlar Kanunu'na göre, satıcı, sattığı araçtaki ayıplardan kendisi sebebiyet vermemiş olsa dahi sorumludur 14. Ancak, araç satışı öncesinde alıcının fark edip kabul ettiği veya satıcının alıcıya bildirdiği durumlarda satıcının ayıp sorumluluğu ortadan kalkar 4.
    Ayrıca, aracın piyasa değerinin altında bir fiyata satılması, alıcının araçtaki ayıpları bildiğini göstermez 4.
    Eğer alıcı, satış sonrasında araçta ayıplarla karşılaşmışsa, bu ayıpları satıcıya bildirerek yasal haklarını kullanabilir 124.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Noterden araç satışı yaptıktan sonra ne yapmalıyım?

    Noterden araç satışı yaptıktan sonra yapmanız gerekenler şunlardır: 1. Geçici Ruhsat: Noter işlemleri tamamlandıktan sonra alıcıya geçici ruhsat verilir. Bu ruhsat, normal ruhsatla aynı işleve sahiptir. 2. Yeni Ruhsat: Yaklaşık on beş gün içerisinde yeni ruhsat çıkar ve bu ruhsatı işlemlerin yapıldığı noterden alabilirsiniz. 3. Trafik Sigortası: Yeni araç sahibinin trafik sigortasını kendi adına yaptırması gerekmektedir. 4. Banka ve Vergi Daireleri: Aracın üzerinde herhangi bir borç veya haciz varsa, bunların kapatıldığını kontrol edin.

    Araç satışı yapıldıktan sonra neden üzerimde görünür?

    Araç satışından sonra aracın hala eski sahibinin üzerinde görünmesinin birkaç nedeni olabilir: E-devlet veya sistem hatası: E-devlet sisteminde aracın düşmeyi unutması gibi teknik hatalar olabilir. Noter satış belgesinin kaybolması: Noter satış sözleşmesinin kaybolması veya bulunamaması durumunda, araç kaydı eski sahibi üzerinde görünebilir. Haciz veya tedbir kararı: Araç üzerinde haciz, rehin veya tedbir kararı varsa, bu durum kaldırılmadan satış gerçekleştirilemez ve araç kaydı eski sahibi üzerinde kalır. Bu tür durumlarda, aracın yeni sahibine devredilmesi için trafik tescil birimine başvurulması ve gerekli evrakların sunulması gerekebilir.

    Araba satıldıktan sonra arıza yaparsa ne olur?

    Araba satıldıktan sonra arıza yaparsa, alıcının hakları ve satıcının sorumlulukları, aracın nasıl ve kimden alındığına bağlı olarak değişir: Şahıslar arasında yapılan satışlarda (6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında olmayan satışlar), Türk Borçlar Kanunu (TBK) uygulanır. Ticari satışlar (galeri veya yetkili bayi gibi yerlerden yapılan satışlar), 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında değerlendirilir. Alıcının, satıcıya karşı hak iddia edebilmesi için arızanın "gizli ayıp" olması gerekir. Alıcının, satıcıya karşı dava açabilmesi için noter aracılığıyla ihtarname göndermesi önerilir. Dava, aracı satan şahsa karşı açılır ve genellikle Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülür.