• Buradasın

    Arabuluculuk için 5 yıl şartı kalktı mı?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Arabuluculuk için 5 yıl şartı, 9. Yargı Paketi ile yapılan değişiklik sonucunda kaldırılmıştır 13.
    Artık, 20 yıllık mesleki kıdeme sahip hukuk fakültesi mezunları, sınavsız olarak arabulucu olabileceklerdir 13.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Arabuluculuk nedir kısaca?

    Arabuluculuk, hukuki anlaşmazlıkların, üçüncü bir kişi olan arabulucu aracılığıyla, mahkemeye gitmeden, hızlı ve dostane bir şekilde çözülmesini sağlayan bir alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemidir.

    Arabulucuya kimler başvurabilir?

    Arabulucuya başvurabilecek kişiler, hukuki anlaşmazlıkları olan ve bu anlaşmazlıkları mahkemeye gitmeden çözmek isteyen herkestir. Özel olarak başvurabilecek kişiler ise: - İşveren ve işçiler: İşçi-işveren uyuşmazlıklarında arabuluculuk zorunludur ve dava açmadan önce arabulucuya başvurmak gereklidir. - Ticaret hukuku tarafları: Ticaret hukukuna dair bazı davalarda da arabuluculuk zorunludur. Arabulucu olabilmek için ise hukuk fakültesi mezunu olup en az 5 yıl mesleki tecrübeye sahip olmak ve Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen sınavları geçmek gerekmektedir.

    Arabuluculuk Kanunu madde 17 nedir?

    Arabuluculuk Kanunu'nun 17. maddesi, arabuluculuk faaliyetinin sona erme hâllerini düzenler: Buna göre, arabuluculuk faaliyeti şu durumlarda sona erer: 1. Tarafların anlaşmaya varması. 2. Taraflara danışıldıktan sonra arabuluculuk için daha fazla çaba sarf edilmesinin gereksiz olduğunun arabulucu tarafından tespit edilmesi. 3. Taraflardan birinin karşı tarafa veya arabulucuya, arabuluculuk faaliyetinden çekildiğini bildirmesi. 4. Tarafların anlaşarak arabuluculuk faaliyetini sona erdirmesi. 5. Uyuşmazlığın arabuluculuğa elverişli olmadığının veya 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince uzlaşma kapsamına girmeyen bir suçla ilgili olduğunun tespit edilmesi. Arabuluculuk faaliyeti sona erdiğinde, arabulucu tarafından bir tutanak düzenlenir ve bu tutanak arabulucu, taraflar veya vekilleri tarafından imzalanır.

    Arabuluculuk Kanunu 6325 ne zaman yürürlüğe girdi?

    6325 sayılı Arabuluculuk Kanunu, 22 Haziran 2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

    İş davaları zorunlu arabuluculuk ne zaman yürürlüğe girecek?

    İş davalarında zorunlu arabuluculuk, 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

    Arabuluculuk yasası değişti mi?

    Arabuluculuk yasasında bazı değişiklikler yapılmıştır. 9. Yargı Paketi kapsamında, 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu'nda yapılan değişiklikler şunlardır: 1. Kıdem Şartı: Daha önce arabulucu olabilmek için beş yıllık kıdeme sahip olma, arabuluculuk eğitimini tamamlama ve sınavda başarılı olma şartları aranırken, yapılan değişiklikle yirmi yıllık mesleki kıdeme sahip hukuk fakültesi mezunlarına sınav şartı aranmaksızın yalnızca arabuluculuk eğitimi alarak arabulucu olma imkanı tanınmıştır. 2. Dava Şartı Arabuluculuk: Kiralanan taşınmazların kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıkları, taşınır ve taşınmaz malların paylaştırılması ve ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar ile komşu hakkından kaynaklanan uyuşmazlıklar dava şartı arabuluculuk kapsamına alınmıştır. 3. İcra Edilebilirlik Şerhi: Arabuluculuk anlaşma belgelerinin icra edilebilirlik şerhi almış olması halinde, tapuya tek tarafın başvurusuyla tescil işlemi yapılabilecektir.

    Arabuluculuk kanunu neleri kapsar?

    Arabuluculuk Kanunu, hukuk uyuşmazlıklarının arabuluculuk yoluyla çözümlenmesini kapsar ve aşağıdaki konuları içerir: 1. Kapsam: Yabancılık unsuru taşıyanlar da dahil olmak üzere, tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri iş veya işlemlerden doğan özel hukuk uyuşmazlıklarını kapsar. 2. Tanımlar: Arabulucu, arabuluculuk, Bakanlık gibi terimlerin tanımlarını içerir. 3. Arabulucuya Başvuru: Taraflar dava açılmadan önce veya davanın görülmesi sırasında arabulucuya başvurabilirler. 4. Arabulucunun Görevleri: Arabulucu, tarafları bir araya getirerek çözüm üretmelerini sağlar, süreci özenle ve tarafsız bir şekilde yürütür. 5. Ücret ve Masraflar: Arabulucu, yaptığı faaliyet karşılığı ücret ve masraf talep edebilir. 6. Arabulucular Sicili: Arabulucuların kaydedildiği sicilin tutulması ve denetlenmesi ile ilgili düzenlemeleri içerir. 7. Zorunlu Arabuluculuk: Bazı uyuşmazlıklarda dava açılmadan önce arabulucuya gitme zorunluluğunu düzenler.