• Buradasın

    Anayasa Mahkemesi ekolojik dengeyi gözetmek zorunda mı?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Evet, Anayasa Mahkemesi ekolojik dengeyi gözetmek zorundadır.
    Anayasa'nın 56. maddesi, çevreye ilişkin pozitif ödevler yükleyerek, devletin ve vatandaşların çevreyi koruma ve geliştirme görevini belirler 12. Bu bağlamda, Anayasa Mahkemesi, çevresel meselelerde kamusal makamların konuya gereken özenle yaklaşıp yaklaşmadıklarını ve ilgili tüm menfaatleri gözetip gözetmediklerini değerlendirmek durumundadır 1.
    Ayrıca, sürdürülebilir kalkınma ilkesi, çevre hakkının daha kapsamlı ve etkin korunmasını amaçladığından, Anayasa Mahkemesi'nin kararlarında bu ilkeyi gözetmesi beklenir 4.
  • Konuyla ilgili materyaller

    Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda çevre hakkı hangi hak kapsamında değerlendirilir?

    Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda çevre hakkı, Sözleşme’de korunan başka temel haklar kapsamında değerlendirilir. Bu başvurular genellikle özel hayata saygı hakkı, adil yargılanma hakkı ve mülkiyet hakkı çerçevesinde incelenir.

    Anayasa mahkemesinin verdiği kararlar bağlayıcı mı?

    Evet, Anayasa Mahkemesinin verdiği kararlar bağlayıcıdır. Anayasa'nın 153. maddesine göre, Anayasa Mahkemesi kararları yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar.

    Anayasa Mahkemesi'nin yapısı ve işleyişi hangi kanunla düzenlenmiştir?

    Anayasa Mahkemesi'nin yapısı ve işleyişi, 30 Mart 2011 tarihinde kabul edilen 6216 sayılı "Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun" ile düzenlenmiştir.

    Anayasa kanunlarının özellikleri nelerdir?

    Anayasa kanunlarının özellikleri şunlardır: 1. Egemenlik: Egemenlik kayıtsız şartsız millete aittir ve bu yetki hiçbir kişi veya kuruluşa devredilemez. 2. Kuvvetler Ayrılığı: Devlet organları arasında üstünlük sıralaması yoktur, belirli devlet yetki ve görevlerinin kullanılması anlamına gelir. 3. Temel Hak ve Hürriyetler: Temel hak ve hürriyetler, kişinin topluma, ailesine ve diğer kişilere karşı ödev ve sorumluluklarını da içerir ve ancak kanunla sınırlanabilir. 4. Laiklik: Din duyguları devlet işlerine ve politikaya karıştırılamaz. 5. Devletin Nitelikleri: Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir. 6. Değiştirilemez Hükümler: Anayasanın bazı maddeleri (Devletin şekli, nitelikleri, devletin bütünlüğü vb.) değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

    Anayasa Mahkemesi'nin görevi nedir?

    Anayasa Mahkemesi'nin görevleri şunlardır: 1. Norm denetimi: Kanunlar, Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü'nün Anayasa'ya uygunluğunu denetlemek. 2. Bireysel başvuruları karara bağlamak: Vatandaşların temel hak ve özgürlüklerinin kamu gücü tarafından ihlal edildiği iddiasıyla yapılan başvuruları değerlendirmek. 3. Siyasi partilerin kapatılması davalarını görmek: Siyasi partilerin kapatılması veya devlet yardımından yoksun bırakılması istemlerini karara bağlamak. 4. Yüce Divan görevi: Cumhurbaşkanını, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanını, bakanları ve diğer yüksek yargı organlarının başkan ve üyelerini görevleriyle ilgili suçlardan dolayı yargılamak. 5. Mali denetim: Siyasi partilerin mal edinimleri, gelir ve giderlerinin kanuna uygunluğunu denetlemek.

    6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun ve Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü'nde (İçtüzük) hangi konular düzenlenmiştir?

    6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun ve Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü (İçtüzük)'nde aşağıdaki konular düzenlenmiştir: Kanun'da: 1. Anayasa Mahkemesi'nin yapısı ve görevleri: Mahkemenin kuruluşu, üyelerin seçimi, yargılama usulleri ve görevleri. 2. Mahkeme bütçesi: Mahkemenin merkezi yönetim bütçesi içindeki yeri ve bütçe görüşmeleri. 3. Disiplin ve özlük işleri: Başkan, başkanvekilleri ve üyelerin disiplin işleri, özlük hakları ve izinleri. 4. Raportörler ve personel: Raportörlerin ve personelin nitelikleri, atanmaları ve görevleri. İçtüzük'te ise: 1. Mahkemenin iç düzeni ve işleyişi: İçtüzüğün kabul edilmesi, mahkemedeki teşkilat, çalışma usulleri ve arşivleme [6]. 2. Duruşmalar ve müzakereler: Duruşmaların yönetimi, kayda alınması ve kararların yazılması [7]. 3. Bireysel başvuru: Bireysel başvuru hakkı, kabul edilebilirlik şartları ve inceleme usulleri [8]. 4. Siyasi parti davaları: Siyasi partilerin kapatılması ve mal edinimleri ile gelir ve giderlerinin denetimi [9].

    Anayasa Mahkemesinin koruduğu haklar nelerdir?

    Anayasa Mahkemesi, aşağıdaki hakları korur: 1. Temel hak ve özgürlükler: Anayasa Mahkemesi, bireylerin temel hak ve özgürlüklerinin ihlal edilmesi durumunda koruma sağlar. 2. Adil yargılanma hakkı: Herkesin yargı mercileri önünde davacı veya davalı olarak adil yargılanma hakkını güvence altına alır. 3. Mülkiyet hakkı: Mülkiyet ve miras haklarının korunmasını sağlar. 4. Siyasi parti hakları: Siyasi partilerin anayasaya aykırı faaliyet yürütüp yürütmediğini denetleyerek, gerektiğinde kapatma kararı verebilir. 5. Seçim hakları: Milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması ve milletvekilliğinin düşmesi kararlarına ilişkin itirazları inceler. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi, yasaların ve düzenleyici işlemlerin anayasaya uygunluğunu da denetler.