Buradasın
Zeytin dalından köklendirme nasıl yapılır?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Zeytin dalından köklendirme yapmak için aşağıdaki adımlar izlenmelidir:
- Sağlıklı Dal Seçimi: 1 yıldan yaşlı ve sağlıklı bir zeytin dalı seçilmelidir 2.
- Dal Kesimi: Dal, ana gövdeden çıkan ve 3 boğum sayılan bir noktadan, eğimli olarak kesilmelidir 2.
- Yaprakların Kesilmesi: Dalın üzerindeki yapraklar, su ihtiyacını köklerine yönlendirebilmek için çok dipten kesilmeden çıkarılmalıdır 2.
- Hormonlama: Çelikler, 4000 ppm IBA (indol butirikasit) hormonuna 5 saniye batırılıp çıkarılmalıdır 1.
- Dikim: Hormonlu çelikler, perlit veya kum gibi bir yetiştirme ortamına M2'de 1500-1700 adet olacak şekilde dikilmelidir 1.
- Köklendirme Koşulları: Çelikler, 20-25 °C sıcaklıkta ve %80 nemde 60-90 gün süreyle köklendirilmelidir 1.
- Fidanlandırma: Köklenmesi tamamlanan çelikler, torbalara veya kaselere alınarak satışa sunulmalıdır 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: