Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Sığırlara yapılan aşılar üç ana kategoriye ayrılır: inaktive aşılar, modifiye canlı aşılar ve toksoid aşılar 1.
Bazı sığır aşıları ve uygulama şekilleri:
- Şap Aşısı: İnaktive edilmiş konsantre bir aşıdır, gerdana deri altı olarak 5 cc uygulanır 24. Gebeliği ilerlemiş hayvanlara, 4 aylıktan küçük buzağılara ve hasta hayvanlara uygulanmamalıdır 2.
- Sığır Vebası Aşısı: Hayvanın boynun yan tarafından deri altına 1 cc olarak uygulanır 2. Gebe hayvanlara da uygulanabilir 3.
- Şarbon Aşısı: Sığırlarda boyun derisi altına 1 cc, danalarda 0.5 cc olarak uygulanır 24. Hastalık çıkan yerlerde derhal uygulanmalıdır 3.
- Brucella Aşısı: 4-8 aylık dişi danalara, hayvanın boynunun sol tarafından deri altına 5 cc olarak uygulanır 24.
- Enterotoksemi Aşısı: Sığırlarda deri atına veya kas içi yolla 5 cc olarak uygulanır 2. Aşısız annelerden doğan buzağılara 2 haftalıkken yapılmalıdır 3.
- Leptospiroz Aşısı: Kas içine veya deri altına 5 cc olarak uygulanır, çiftleşme dönemine 2-6 hafta kala yapılmalıdır 24. Yılda bir kez tekrarlanır 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: