• Buradasın

    Pinus Pinea Türkiye'de nerede yetişir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Pinus pinea (fıstık çamı), Türkiye'de başta Ege Bölgesi olmak üzere, yer yer Akdeniz, çok sınırlı olarak da Karadeniz Bölgesi'nde Bartın ve Artvin civarında küçük ormanlar oluşturur 13.
    Türkiye'de fıstık çamı görülen bazı iller şunlardır:
    • Artvin 1;
    • Trabzon 1;
    • Bartın 1;
    • Bursa 1;
    • İzmir 1;
    • Aydın 14;
    • Muğla 14;
    • Antalya 14;
    • Kahramanmaraş 14.
    Fıstık çamı, 8-10 yaşından sonra ekonomik olarak işletilmeye başlanır ve 80-100 yaşına kadar fıstık üretimi yapmaya devam eder 2. En yoğun bulunduğu yöreler ise İzmir-Bergama (Kozak) ve Aydın-Koçarlı (Mazon) ilçeleridir 2.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Pinus hangi ağaçtır?

    Pinus, çamgiller (Pinaceae) familyasından gelen bir çam türüdür. Bazı Pinus türleri: Karaçam (Pinus nigra). Kızılçam (Pinus brutia). Veymut Çamı (Pinus strobus).

    Pinus Pinea kaç yılda meyve verir?

    Fıstık çamı (Pinus pinea), kozalak vermeye 8 ila 20 yıl arasında başlar. Genç fidanlar, ilk 5 yıl iyi bakıldıklarında hızlı gelişebilir ve 8 veya 9 yaşında kozalak verimi başlayabilir.

    Pinus türleri kaça ayrılır?

    Pinus (çam) türleri, iki ana alt cinse ayrılır: 1. Diploxylon (Çıralı Çamlar): İki veya üç iğne yaprak bulunur. İki adet iletim demeti vardır. İğne yaprakların alt ve üst yüzünde stoma çizgileri bulunur. İğne yaprakların kenarları ince testere gibi dişlidir. Kın kalıcıdır ya da ender olarak düşer. Apofiz odunlaşmış ve mukro apofizin ortasında bulunur. Odunları serttir ve çok sayıda reçine kanalı vardır. 2. Habloxylon (Yumuşak Çamlar): İğne yapraklar 3 veya 5'er şekilde dizilmiştir. Yaprakları genellikle yumuşaktır. Tek tarafında stoma çizgileri vardır. Ayrıca, Pinus cinsi, kloroplast DNA dizilimi ve tüm plastid genomik analizlerine dayanarak bölümlere ayrılmıştır.

    Pinus pinea ne işe yarar?

    Pinus pinea (fıstık çamı) şu şekillerde fayda sağlar: Besin değeri: Çam fıstığı, protein ve yağ açısından zengindir; E, K, B1, B3 ve B2 vitaminleri ile çinko, bakır, molibden, potasyum gibi mineraller içerir. Sağlık: Akciğer hastalıkları, verem, grip, soğuk algınlığı, nefes darlığı, bronşit, astım, öksürük ve göğsü yumuşatma gibi sorunlara iyi gelir. Kalp sağlığı: Resveratrol içerir, bu da nitrik oksit üretimini artırarak kalp ritimlerini düzenler ve kalp krizi ile inme riskini azaltır. Diğer faydaları: Tüberküloz ve anemi gelişimini önlemeye yardımcı olur; siroz, onikiparmak bağırsağı, mide, damar tıkanıklığı gibi sorunlara yarar sağlar. Ayrıca, fıstık çamı süs ağacı olarak da yaygın şekilde yetiştirilir.