• Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    BSE (Sığır Süngerimsi Ensefalopati) hastalığının yasaklanma nedenleri:
    • İnsan sağlığına tehdit: BSE'nin, hayvanlardan insanlara geçebilen zoonoz bir hastalık olarak değerlendirilmesi 23.
    • Hastalıklı hayvanların et ve yem olarak kullanımı: Hastalıklı hayvanlardan elde edilen et ve kemik ununun, sağlıklı hayvanlara yedirilmesi yoluyla hastalığın yayılması 245.
    • Uluslararası yasaklar: BSE görülen ülkelerden hayvan, et ve et-kemik unu ithalatının, Uluslararası Hayvan Hastalıkları Ofisi (OIE) tarafından yayımlanan bültenlere bağlı olarak yasaklanması 23.
    Türkiye'de, BSE görülen ülkelerden uzun süredir hayvan ve hayvansal ürün ithalatına izin verilmemektedir 3.

    Konuyla ilgili materyaller

    BSE hastalığı nedir?

    BSE (Bovine Spongiform Encephalopathy), halk arasında "deli dana hastalığı" olarak bilinen, sığırların sentral sinir sistemini etkileyen, yavaş seyirli, ilerleyici ve öldürücü bir nörodejeneratif hastalıktır. Özellikleri: Nedenleri: Anormal prion proteinlerinin sığırların beyin dokularında birikmesiyle meydana gelir. Bulaşma: Enfekte olmuş et ve kemik unları, kan ve vücut sıvıları ile yayılır. Belirtiler: Davranış değişiklikleri, koordinasyon kaybı, hızlı yorgunluk, duruş bozuklukları, vücut titremeleri. Tedavi: Şu anda tedavisi yoktur. İnsanlarda Etkisi: BSE, insanlarda Creutzfeldt-Jakob hastalığı (CJD) gibi ölümcül hastalıklara yol açabilir.

    BSE riski olan ürünler nelerdir?

    BSE (Sığır Süngerimsi Ensefalopatisi) riski taşıyan ürünler şunlardır: Beyin ve omurilik gibi merkezi sinir sistemi dokuları. 12 ay ve üzeri sığır, koyun ve keçilerin tonsil, distal ileum, beyin, gözler, spinal kord, kafatası ve vertebral kolon gibi spesifik risk materyalleri (SRM). Et ve kemik unu. Koyun ve keçi hariç, diğer geviş getiren hayvanlara ait et ve sakatatlar. BSE riskinden kaçınmak için, bu ürünlerin ithalatında OIE tarafından belirlenen risk statülerine dikkat edilmelidir.