Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Zeytinde hangi budamanın daha verimli olduğuna dair kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak, zeytin ağaçlarında yapılan bazı budama türleri ve amaçları şunlardır:
- Şekil budaması 14. Ağaç amaca uygun olarak şekillendirilir, genellikle 0,6-1 metre yükseklikte gövdeden, 15-20 cm aralıklarla düzgün dağılım gösteren üç dal bırakılır 14.
- Mahsul budaması 4. Verimlilik dönemi boyunca budama, taç içerisindeki ışıklanmayı artırmaya yönelik yapılır 4.
- Gençleştirme (yenileme) budaması 14. Yaşlılık döneminde, sert budamalarla ağaç gençleştirilmeye çalışılır 14.
Budama zamanı, zeytin türüne, bölgenin iklim koşullarına ve ağacın durumuna göre değişiklik gösterebilir 14. Genellikle hasattan sonra, soğuk tehlikesi geçtikten sonra yapılması önerilir 14.
En uygun budama yöntemi için bir uzmana danışılması önerilir.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: